Nye kompensationsordninger for Nordjylland
OBS: DE LOKALE LØNKOMPENSATIONSORDNINGER FOR NORDJYLLAND ER OPHØRT PR. 22. NOVEMBER. LÆS MERE HER
Der er indgået en trepartsaftale vedrørende
- tilpasning af den eksisterende lønkompensationsordning for tvangslukkede virksomheder,
- en lokal genindførsel af den tidligere generelle lønkompensationsordning og
- en pendlings-lønkompensationsordning for virksomheder berørt af restriktionen om geografisk mobilitet i Nordjylland.
Trepartsaftalen kan læses her.
Punkterne 2 og 3
Nedenstående omhandler alene punkterne 2 og 3 og altså ikke ordningen for tvangslukkede virksomheder.
Trepartsaftalen kræver ændring af lov og/eller bekendtgørelse, og der er derfor en række spørgsmål, der endnu ikke er afklaret, og derfor er nedenstående med det forbehold.
Generelt for begge ordninger
Ordningerne angår de 7 kommuner i Nordjylland, hvor regeringen har indført restriktioner. De 7 omfattede kommuner er: Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø Kommune (herefter benævnt som ”de 7 kommuner”).
Det er hensigten, at ordningerne skal træde i kraft den 6. november 2020 og gælde til og med den 3. december 2020.
Ordningerne vil blive administreret af Erhvervsstyrelsen, lige som den tidligere ordning om lønkompensation blev. Det er ikke afklaret, hvornår der kan indgives ansøgninger om kompensation.
Lønkompensationsordning for Nordjylland
Der indføres en lokal lønkompensationsordning gældende for virksomheder i de 7 kommuner. Der kan også ansøges om lønkompensation for enkelte lokale arbejdssteder (p-numre), så længe arbejdsstedet fysisk er placeret i en af de 7 kommuner.
Den lokale lønkompensationsordning baserer sig på den tidligere lønkompensationsordning, så det er forudsætningerne og betingelserne derfra, der gælder.
Der er dog aftalt følgende ændringer i forhold til den tidligere lønkompensationsordning:
- Der kan søges for et enkelt p-nummer, som anført ovenfor.
- Der stilles ikke krav om afholdelse af feriedage for hjemsendte medarbejdere.
De væsentligste elementer i lønkompensationsordningen er:
- Virksomheden skal hjemsende mindst 30 pct. af medarbejderstaben eller mere end 50 ansatte. (Medarbejdere der er omfattet af nedennævnte pendlerlønkompensationsordning, indgår i opgørelsen over antallet af hjemsendte medarbejdere).
- Virksomheden skal betale fuld løn til medarbejderne i kompensationsperioden.
- I den lønkompenserende periode må virksomheden ikke afskedige medarbejdere som følge af økonomiske årsager.
- Lønkompensationen udgør 75 pct. af de samlede lønudgifter for omfattede funktionærers løn månedligt og 90 pct. af de samlede lønudgifter for omfattede ikke-funktionærers løn månedligt – dog maksimalt 30.000 kr. pr. omfattet medarbejder.
- Virksomheden kan kun få lønkompensation til medarbejdere, som er ansat før den 6. november 2020. Afskedigelser inden denne dato vil ikke indgå i vurderingen af, om virksomheden lever op til ordningens kriterier
Der henvises til GRAKOMs vejledning vedr. den oprindelige lønkompensationsordning. Vær opmærksom på, at perioden for lønkompensationsordningen for Nordjylland er fra 6. november til 3. december 2020, at der ikke kræves afholdelse af feriedage, og at der kan søges for et enkelt p-nummer.
Pendlings-lønkompensationsordning pga. restriktioner i Nordjylland
Der indføres en ny lønkompensationsordning, der giver virksomheder med arbejdssteder i og udenfor de 7 kommuner mulighed for at modtage kompensation for medarbejdere, der – som det fremgår af trepartsaftalen – er ”berørt af restriktioner om begrænsning af den geografiske mobilitet”.
Pendlings-lønkompensationsordningen betyder, at virksomhederne kan søge lønkompensation for de enkeltmedarbejdere, der ikke kan arbejde pga. regeringens opfordring om ikke at krydse kommunegrænser. Ordningen gælder for virksomheder med arbejdssteder i og uden for de 7 kommuner, når medarbejderen fra sin bopæl skal krydse kommunegrænsen ind eller ud af de 7 kommuner for at komme på arbejde. Der kan altså søges lønkompensation til en medarbejder, der bor uden for en af de 7 kommuner, men som arbejder i en af de 7 kommuner, og til en medarbejder, der bor i en af de 7 kommuner, men arbejder uden for de 7 kommuner.
Det fremgår af trepartsaftalen, at pendlings-lønkompensationsordningen skal basere sig på forudsætningerne for den tidligere lønkompensationsordning, og med de ændringer, der også gælder for den ny lønkompensationsordning for Nordjylland. Se derom ovenfor. Det er dog ikke et krav for at anvende pendlings-lønkompensationsordningen, at virksomheden hjemsender nogen medarbejdere.
Pendlings-lønkompensationen vil udgøre 75 pct. af de samlede lønudgifter for omfattede funktionærers løn månedligt og 90 pct. af de samlede lønudgifter for omfattede ikke-funktionærers løn månedligt, dog maksimalt 45.000 kr. pr. omfattet ansat.
Virksomheder, der søger pendlings-lønkompensation for en medarbejder, skal dokumentere, at medarbejderen bor på modsatte side af kommunegrænsen til de 7 kommuner, end hvor arbejdsstedet er beliggende.
Det er uafklaret, om ordningen er i overensstemmelse med EU’s statsstøtteregler. Der fremgår følgende af trepartsartalen:
”Parterne har som udgangspunkt, at virksomhederne i videst muligt omfang ikke skal omfattes af et krav om hjemsendelse af en vis andel/antal medarbejdere, men noterer sig, at ordningen skal være i overensstemmelse med EU’s statstøtteregler. Hvis det viser sig vanskeligt at ændre hjemsendelseskravet i ordningen i væsentlig omfang, så forpligter regeringen sig på at finde en alternativ løsning for pendlerne.”