Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Kailow arbejder systematisk med at miljøoptimere emballageprodukter

Kailow arbejder systematisk med at miljøoptimere emballageprodukter
Fredag 31. maj 2024
Det udvidede producentansvar er lige om hjørnet. Læs her om, hvordan Kailow arbejder med miljøoptimering.

Det udvidede producentansvar for emballage kommer til at omfatte virksomheder, der importerer, producerer og/eller ompakker emballerede produkter.

Miljøministeriet anslår, at det gælder for ca. 41.000 danske virksomheder. Men uanset om man bliver en af de virksomheder, der skal registrere sig eller ej, er det nok en god idé som underleverandør at gøre emballagen så miljøvenlig som mulig, fordi det giver en reduceret pris på betalingen for indsamling og afskaffelse.

Det lå lige for at svanemærke emballagen

En af de virksomheder, som arbejder systematisk og dokumenteret med miljøoptimering af emballage, er Kailow. De har som den foreløbig eneste inden for produktion af engangsemballage til fødevarer opnået en licens til at Svanemærke deres produkter..

”Vi er i forvejen et svanecertificeret trykkeri, så det lå lige for, da vi for fire-fem år siden fokuserede mere på emballage, at vi også skulle svanecertificeres på den del,” siger salgschef i Kailow Bjørn Buch Pallesen.

Hos Kailow rækker miljøarbejdet årtier tilbage.

”Vi har haft ISO 14001-miljøledelse og Svanemærket for tryksager nærmest fra starten. Og nu har vi også de seneste år kunnet tilbyde Svanemærket på engangsemballage til fødevarer.

Kailow klimaberegner deres produkter gennem ClimateCalc, leverer FSC inden for begge produktområder og tilbyder også en samlet form for certificeret CSR-rapportering gennem deres DS 49001-certifikat.

”Svanemærket på engangemballage kræver selvfølgelig noget papirarbejde, men det er også det eneste ’ekstra-arbejde’, for fx er svanecertificeringen på emballage jo bare den måde, vi i forvejen arbejder på, men så har vi også dokumentation på det,” siger Bjørn Buch Pallesen.

 

Vi kan godt lide genanvendelsestankegangen

Hos Kailow er man meget opmærksom på ikke at falde i greenwashing-fælden eller komme til at få deres kunder til det. Derfor har Kailow på sin hjemmeside gengivet mange af Forbrugerombudsmandens retningslinjer for miljøanprisninger.

Kailow lægger ligesom man gør hos Forbrugerombudsmanden vægt på at kunne dokumentere, at de miljøkrav, de forholder sig til, bl.a. bygger på livscyklusvurderinger. Derfor har man fx fravalgt Cradle to Cradle-certificeringen til fordel for de officielle miljømærker som Svanemærket.

”Årsagen er, at vi ud over at tænke holistisk, også mener at de miljømærker vi vælger, stiller relevante og strenge krav til de grafiske produkter, vi producerer.  Vi kan godt lide genanvendelsestankegangen, og de krav ser vi ikke afspejlet tilstrækkeligt relevant i fx Cradle to Cradle-certificeringen.”

Svanen laver benarbejdet for os

Netop genanvendelsen er et vigtigt punkt i forhold til det udvidede producentansvar, og her ser Bjørn Buch Pallesen en fordel i, at man er svanecertificeret på emballage.

”Svanen laver en masse benarbejde for os, så vi slipper bagefter for at skulle dokumentere en masse, fordi Svanen garanterer, at vi lever op til alle dens kriterier.”

Hos Kailow er man ikke nervøs for det udvidede producentansvar, fortæller Bjørn Buch Pallesen:

"Selvom der stadig er meget der er uklart ift både det praktiske og økonomien i det, så er vi ikke bange for det. Vi tænker, at vi kommer til at give vejledning til vores kunder om, hvordan de skal bortskaffe det, og det skal vi nok klare.”

Vi skal hele tiden udvikle os

Hos Kailow oplever man mere og mere efterspørgsel efter produkter der er mere miljørigtige.

”Det er gået fra interessant til et must,” siger Bjørn Buch Pallesen. Han fortsætter:

”En række af vores store kunder begynder at stille spørgsmål til ESG-rapportering og her kommer både vores CSR-certificering DS 49001 og Svanemærket os igen til hjælp, for den garanterer, at vi lever op til meget af det, der bliver efterspurgt.”

På spørgsmålet om man er i gang med nye miljøvenlige tiltag, siger Bjørn Buch Pallesen:

”Det ligger i vores certificeringer, at vi hele tiden skal være bedre. Det er en forpligtelse, at vi hele tiden skal udvikle vores virksomhed og nedbringe CO2-udledning, minimere spild, og at medarbejdere har det godt. Og også, at vi udvikler vores egne underleverandører. Vi forsøger at være i bevægelse hele tiden, og vi har fx genanvendelighed meget højt på agendaen.”

Anbefalinger fra GRAKOM

I næste uge kommer GRAKOM med helt konkrete anbefalinger til, hvornår et medlem er omfattet af producentansvaret.

Læs også
De virksomheder, der er forpligtede til at varetage ansvaret for den egentlige håndtering af affaldsmængderne, kan overdrage både ansvar og opgaver til en række kollektive ordninger.
Virksomheder skal registrere sig hos Dansk Producentansvar senest 31. august 2024. GRAKOM giver her gode råd til, hvordan man kommer i gang.