Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Bibliotekscontainere er en succes i Ringsted Kommune

Bibliotekscontainere er en succes i Ringsted Kommune Ringsted Kommunes bibliotekscontainer set indefra
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Onsdag 31. januar 2024
Hos BibMedia fik man den idé at skifte bogbusser ud med bibliotekscontainere. Det er man glade for i Ringsted Kommune, som nu har tre af slagsen, og som har øget både antallet af brugere og udlån.

Et historisk generationssvigt har Camilla Mehlsen kaldt digitaliseringen i skoler og på daginstitutioner, og fra GRAKOMs direktør, Carina Christensen lyder der de samme toner, når hun opfordrer skoler og ansvarlige politikere til, at man genovervejer den ensidige fokusering på digital læring og gentænker brugen af trykt læringsmateriale.

En af de virksomheder, der har tænkt kreativt for at gøre det nemmere for både børn og voksne at få glæde af bøger, er GRAKOM-medlemmet BibMedia.

”Kommunerne lukkede flere og flere biblioteker i landsbyerne. Der kom godt nok nogle steder en biblioteksbus, men vi synes, at det var lidt ærgerligt med en bogbus, der kun var tilgængelig en halv time ad gangen, før den kørte videre,” siger Renè Milholt, der er adm. direktør i BibMedia, som indbinder bøger til biblioteker og skoler.

Derfor fik man hos BibMedia ideen til en bibliotekscontainer.

I dag er der tre bibliotekscontainere i Ringsted Kommune, som står en uge hvert sted ti forskellige steder rundt omkring i kommunen.

”På den måde er der god tid til at hente de bøger, man i forvejen har reserveret på bibliotekets hjemmeside eller i biblioteksappen. Samtidig er den indrettet så fx dagplejemødre kan mødes der med børnene, fordi der også – som på et almindeligt bibliotek – er indrettet, så man kan opholde sig og hygge i containeren,” siger René Milholt.

Han fortsætter:

”Containeren er åben fra otte morgen til klokken 22, og efter en uge bliver den hentet af en lastbil og kørt til en ny placering i kommunen. Den kommer tilbage igen fire uger efter, så det passer med, at man kan aflevere de bøger, man har lånt. Med bibliotekscontaineren har vi fået rykket biblioteket tættere på borgeren, og det synes vi er en rigtig god ting,” siger René Milholt.

Det koster en engangsinvestering på omkring en halv million kroner at indrette en 20-fodscontainer med alt, hvad der er på et almindeligt bibliotek: dør, vinduer, rampe til handicappede, reoler til bøger, spil og tidsskrifter, en udlånsterminal og altså et aktivitetsområde.

”Ud over en begrænset engangsinvestering i etablering er den billig i drift. Og så er der meget lidt rengøring, fortæller René Milholt. Han tilføjer:

”Man kan også få frivillige i kommunen til at gøre rent i den og passe den, hvis man vil, så får man oveni også skabt noget sammenhold i kommunen.

Bibliotekscontainerne har betydet flere brugere og flere udlån

”Vi er ekstremt glade for vores tre bibliotekscontainere,” siger souschef i Ringsted Bibliotek, Trine Vandsted Nielsen.

Hun uddyber:

”Det er en kæmpeforskel i forhold til en bogbus, fordi bibliotekscontaineren står der i en hel uge, også i weekenden, hvor folk er hjemme. Og vi er en pendlerkommune, så det dur ikke, hvis de kun kan komme på biblioteket om eftermiddagen på hverdage.”

Grunden til, at man i Ringsted Kommune udvidede fra en til tre bibliotekscontainere var, at man kunne se, at det var en succes.

”Vi har både fået flere brugere og flere udlån, end vi havde, da der var en bogbus, så vi er meget tilfredse,” siger Trine Vandsted Nielsen

I dag dækker de tre bibliotekscontainere i alle Ringsteds ti landsbyer.

Bibliotekscontainer

Ringsted Kommunes bibliotekscontainer set udefra

Læs også
Mattias Tesfaye skal sige undskyld for digitalisering ude på skoler og i daginstitutioner. Det siger forfatter til ny bog om, at det er et generationssvigt, at politikerne har digitaliseret barndommen og ungdommen.
Til alle skoler og ansvarlige politikere på alle niveauer skal der lyde en klar opfordring til, at man genovervejer den ensidige fokusering på digital læring og gentænker brugen af trykt læringsmateriale, især på de områder, hvor det har vist sig at være mest effektivt for eleverne. Det skriver GRAKOMs adm. direktør, Carina Christensen, i dette debatindlæg.