Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Trykkerierne får mere for deres returpapir

Trykkerierne får mere for deres returpapir
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Tirsdag 18. juni 2024
På mange typer af returpapir har der været stigende priser til trykkerierne siden årets start.

Priserne for returpapir har været stigende siden årets start. Det gælder fx grafisk mix 1 - hvor min. 90 pct. er træfrit - der har været jævnt stigende siden januar 2024.

Figur 1 (7)

Grafisk mix 2 -  hvor min. 50 pct. er træfrit -  har dog først især i maj måned taget et kraftigt spring opad.

Figur 2 (6)

Også betalingen for træfrie hvide spåner og ark uden tryk har været stigende siden årets start. Her er det især de seneste tre måneder, at prisen har taget fart.

Figur 3 (4)

 Ligesom grafisk mix 2, har blandet karton taget et gevaldigt spring opad, især fra marts måned i år og er stukket helt af i maj måned. 

Figur 4 (5)

 Også bølgepap har haft en stigende tendens siden årsskiftet

Figur 5 (3)

Årsagen er ifølge Stena Recycling mangel på returpapir samt, at der er stigende efterspørgsel på modtagerfabrikkerne, og at de dermed nemmere kan komme af med deres returpapir og derfor vil give mere for råvaren (brugt papir). Forventningen er, at priserne vil stagnere til sommer.

GRAKOM har en brancheaftale med Stena Recycling, der sikrer GRAKOMs medlemmer minimumspriserne på genanvendelige fraktioner som papir, pap og plast. Læs mere om aftalen her

Læs også
De forskellige papirtyper fortsatte med at stige i maj på det europæiske marked. Bortset fra priserne på avis- og magasinpapir, som til gengæld – lige som priserne på de øvrige papirtyper – forventes at stige også i juni. Det skriver Intergraf.
EU-regulativ om skovrydning bliver gældende fra slutningen af året. Der er fortsat en række uafklarede forhold, men grafiske virksomheder kan få mere at vide om, hvor langt man er på dette Intergraf-webinar.