Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Politisk fokus på afhængighed af sociale medier

Politisk fokus på afhængighed af sociale medier
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Tirsdag 07. maj 2024
Med en ny lovgivning går EU efter de store techgiganter, men de danske politikere både herhjemme og i EU er villige til at gå skridtet videre. En undersøgelse viser, at 60 pct. af danskerne viser symptomer på afhængighed af sociale medier.

60 procent af den danske befolkning viser symptomer på afhængighed af sociale medier. 2,3 procent svarende til 86.000 danskere er allerede så afhængige, at brugen af de sociale medier går ud over deres studie eller arbejde, eller man føler sig rastløs, når man ikke kan komme på de sociale medier.

Det viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, og der er da også fokus på afhængighed af - - eller som nogen kalder det: evighedsscrolling på - de sociale medier fra danske politikere både herhjemme og i EU.

”VI har længe talt om, at der er et problem med de sociale medier. Nu har vi undersøgelsen, og den er et rigtig godt redskab til, at vi kan handle og indføre mere regulering,” siger den danske digitaliseringsminister Marie Bjerre til Ritzau

Margrethe Vestager: "Jeg er klar til næste skridt"

Der er for nylig trådt nye EU-regler i kraft som skal beskytte især børn og unge på de sociale medier. Regler som er rettet direkte mod de internationale tech-giganter. Og danske EU-kommissær Margrethe Vestager er klar til at skærpe reglerne, hvis det ikke viser sig at være nok:


”Vi har noget lovgivning nu, men skal der mere til, så er jeg personligt klar til at tage det skridt. Hvis man skaber digitale tjenester, hvor der er en risiko for vores mentale sundhed, så skal man håndtere det, så den risiko forsvinder. Om det er nok med det, vi har nu, ved jeg ikke endnu. Ellers må vi tage skridtet videre,” siger Margrethe Vestager til DR.

Christel Schaldemose, der har været EU-parlamentets chefforhandler på lovpakken Digital Service Act, mener, at der allerede nu skal mere til.

”Vi skal ind til kernen, ind i algoritmerne og i den forretningsmodel, der styrer, at vi skal holdes fast,” siger hun til DR.

Med den nye lovgivning i hånden har EU-Kommissionen lagt sag an mod både TikTok, X og Meta.

 

Læs også
64 procent af alle cyberangreb førte til lækage af fortrolige oplysninger i 2023. Det er bare et af mange eksempler på de cybertrusler, der har været og vil komme i fremtiden.
På tirsdag kan virksomhederne se, om de skal have tilskud for deres elever og lærlinge, eller om de skal betale bidrag til Læreplads-AUB.