Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Pernille Weiss om trykte indlægssedler: Det handler om patientsikkerhed

Pernille Weiss om trykte indlægssedler: Det handler om patientsikkerhed Foto fra venstre: Direktør for ESG & bæredygtighed i GRAKOM Carsten Bøg, CCO i Stibo Complete Frank Sørensen, managing director i Medical Leaflet Patience Safety Mike Turner, politisk rådgiver i Intergraf Laetitia Reynaud, EU-parlamentariker Pernille Weiss, CEO i Stibo Complete Søren Henriksen.
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Torsdag 31. august 2023
EU-parlamentariker Pernille Weiss var inviteret til møde hos Stibo Complete for at tale om risikoen for, at de trykte indlægssedler i medicinalpakkerne forsvinder.

På EU-Kommissionens bord ligger et forslag om at fjerne de trykte indlægssedler fra medicinpakkerne og erstatte dem med henvisninger til digital information.

Men det bekymrer flere, bl.a. den danske EU-parlamentariker Pernille Weiss, som ikke synes man skal droppe de trykte indlægssedler, før man er sikker på, at man erstatter dem med noget, der er mindst lige så godt eller bedre.

”Det handler meget om, hvordan vi varetager patientsikkerheden, så den person, der skal have medicinen og selv skal administrere den, er sikker på at få relevant information på en let og tilgængelig måde. Det kan have katastrofale følger for patienter, hvis de tager medicin, og ikke er opmærksomme på bivirkninger, på hvordan man bruger medicinen og hvordan man opbevarer medicinen.”

Det sagde hun på et møde hos Stibo Complete, som trykker indlægssedler for flere medicinalvirksomheder. Udover Pernille Weiss var følgende til stede: CEO Søren Henriksen, CCO Frank Sørensen – begge Stibo Complete, Mike Turner, managing director i den hollandske patientorganisation Medical Leaflet Patience Safety, Laetitia Reynaud, politisk rådgiver i Intergraf samt Carsten Bøg, direktør for ESG & bæredygtig udvikling i GRAKOM. De to sidstnævnte organisationer stod bag invitationen til mødet.

I forslaget fra EU-kommissionen står der, at hvis en borger selv efterspørger en trykt medicinsk vejledning, skal det kunne lade sig gøre at levere en sådan.

Men både hos den engelske patientorganisation og hos Stibo Complete vækker den løsning bekymring.

”Hvis det enkelte apotek skal printe indlægssedler, kan der komme mange usikkerheder i spil. Fx de mest åbenlyse: Hvis man løber tør for papir, printeren ikke dur, eller indlægssedlen bliver printet ulæseligt. Desuden tror vi ikke, at apotekerne ønsker at fungere som trykkeri,” siger Mike Turner.

Søren Henriksen fra Stibo Complete tilføjer:

”Vi er bekymret for print on demand, for kravene fra vores pharma-kunder er tårnhøje, og kræver højtkvalificeret personale til at tage sig af deres tryk. Samtidig stiller de høje krav til ekstraordinær kvalitetssikkerhed, så det er svært at forestille sig, at det kan blive erstattet af et comodity product uden at det kan give store problemer.”

Frank Sørensen fra Stibo Complete supplerer:

”De høje krav fra medicinalindustrien er jo netop for bl.a. at undgå, at der ryger forkerte indlægssedler i pakkerne, og at der er en høj printkvalitet på hver eneste indlægsseddel. Det kræver virkelig, at der er styr på både kvalitet og levering.”

Pernille Weiss erkender, at det kan være et problem at læse teksten på indlægssedlerne, fordi den står meget småt.

”Måske vil det være en god løsning både at have indlægssedler i selve pakkerne samt digitalt. Især på medicin, som ikke administreres alene af sundhedsprofessionelle. Det giver den fordel, at man måske kan lade noget af informationen, som ikke er livsvigtig, kun være tilgængelig på den digitale information, og så kan bogstaverne i den printede version blive større. Samtidig giver den digitale løsning mulighed for altid at kunne finde frem til informationen, hvis man får brug for det.”

Pernille Weiss Fra Stibo IMG 6219 DUER 1600

På rundtur i Stibo Completes produktionshal. Fra venstre Mike Turner, Frank Sørensen, Pernille Weiss og Søren Henriksen.

Læs også
I et forslag fra EU-Kommissionen kan man fremover nøjes med at henvise til digitale indlægssedler. Kun hvis borgeren efterspørger den trykte indlægsseddel, skal den udleveres. Men man risikerer, at forbrugernes fokus på bivirkninger og korrekt anvendelse af medicinen bliver reduceret, hvis forslaget bliver vedtaget, mener GRAKOM.
Christina Toftegaard Nielsen, der som Forbrugerombudsmand havde stort fokus på greenwashing, skal nu være forperson for Miljømærkenævnet.