Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Trykte indlægssedler kan forsvinde fra medicinprodukter

Trykte indlægssedler kan forsvinde fra medicinprodukter Foto: Colourbox
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Torsdag 27. april 2023
I et forslag fra EU-Kommissionen kan man fremover nøjes med at henvise til digitale indlægssedler. Kun hvis borgeren efterspørger den trykte indlægsseddel, skal den udleveres. Men man risikerer, at forbrugernes fokus på bivirkninger og korrekt anvendelse af medicinen bliver reduceret, hvis forslaget bliver vedtaget, mener GRAKOM.

EU-Kommissionen har netop fremlagt et forslag om, at EU-landene fremadrettet ikke behøver at lægge en trykt indlægsseddel i medicinpakkerne. I stedet kan man nøjes med at henvise til vejledningen om medicinen digitalt.

”Men man skal være varsom med at afskaffe indlægssedlerne i medicinpakkerne,” siger GRAKOMs adm. direktør, Thomas Torp, og fortsætter.

”For man risikerer, at forbrugernes fokus på bivirkninger og korrekt anvendelse af medicinen bliver reduceret, når de ikke automatisk får indlægssedlen med i pakken.”

I forslaget står der endvidere, at hvis en borger selv efterspørger den medicinske vejledning på tryk, skal man stadig sørge for, at det er muligt.

Thomas Torp mener, at det er et for stort skridt at tage:

”Måske skal man starte med, at informationen er tydelig tilgængelig både fysisk og online, så det stadig er nemt tilgængeligt for borgerne, at se hvordan en medicin skal anvendes og hvilke bivirkninger, der kan opstå.”  

Medicin skal være overkommelig og tilgængelig for alle borgere

Oprindeligt begyndte EU-Kommissionen sammen med Det Europæiske Lægemiddelagentur at arbejde på elektronisk produktinformation for, at det skulle gøre det lettere for patienter og sundhedspersonale at finde vejledninger. Det var dog ikke oprindelig ment som en erstatning for de trykte vejledninger, skriver Intergraf i en pressemeddelelse. EU-Kommissionen annoncerede i 2020, at revisionen af lovgivningen netop skulle gøre medicin overkommelig og tilgængelig for alle EU-borgere, skriver Intergraf.

Læs også
EU-regulativ om skovrydning bliver gældende fra slutningen af året. Der er fortsat en række uafklarede forhold, men grafiske virksomheder kan få mere at vide om, hvor langt man er på dette Intergraf-webinar.
Forståelsen hos folkeskoleelever hænger positivt sammen med at læse på papir, mens læsevaner på skærmen er minimalt relateret til læseforståelse.