Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Lønkompensation genindføres i hele landet

Lønkompensation genindføres i hele landet Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået aftale om at genindføre den midlertidige lønkompensationsordning for hele landet. Aftalen er gældende fra torsdag den 9. december. Vær især opmærksom på fire punkter.
Niels Johannesen
Advokat Niels Johannesen
Torsdag 10. december 2020
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået aftale om at genindføre den midlertidige lønkompensationsordning for hele landet. Aftalen er gældende fra onsdag den 9. december. Vær især opmærksom på fire punkter.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået aftaler om at genindføre den midlertidige lønkompensationsordning.

Parterne indgik først en aftale for virksomheder i de 38 kommuner med skærpede restriktioner, og aftalen er efterfølgende blevet udvidet til at gælde for hele landet. Den første aftale kan læses her og aftalen om udvidelse kan læses her.

Trepartsaftalen kræver ændring af lov og/eller bekendtgørelse, som endnu ikke er vedtaget, og der er derfor en række spørgsmål, der endnu ikke er afklaret. Nedenstående er derfor med det forbehold.

Ordningen trådte i kraft den 9. december 2020 og gælde frem til restriktionerne ophører. Det er på nuværende tidspunkt den 3. januar 2021.

Den lokale lønkompensationsordning baserer sig på den tidligere lønkompensationsordning, så det er forudsætningerne og betingelserne derfra, der gælder.

Ved denne lønkompensationsordning er der særligt aftalt følgende:

  • Virksomhederne kan vælge at søge kompensation for enkelte arbejdssteder (p-numre) eller hele virksomheden.
  • Virksomhederne vil ikke kunne modtage kompensation for 3 dage i den lønkompenserende periode. Der stilles ikke krav om medarbejdernes afholdelse af feriedage. Allerede aftalt ferie eller fridage, som er aftalt forud for den 9. december 2020, afholdes som planlagt.

De væsentligste elementer i lønkompensationsordningen er:

  • At virksomheden står overfor at skulle varsle afskedigelse for mindst 30 pct. af medarbejderstaben eller mere end 50 ansatte.
  • At medarbejderne ikke må arbejde for virksomheden under hjemsendelsen, og at der ikke kan søges lønkompensation for medarbejdere, der arbejder hjemmefra.
  • At virksomheden skal betale fuld løn til medarbejderne i kompensationsperioden.
  • At virksomheden ikke må afskedige ansatte som følge af økonomiske årsager i den lønkompenserende periode.
  • At lønkompensationen udgør 75 pct. af de samlede lønudgifter for omfattede funktionærers løn månedligt og 90 pct. af de samlede lønudgifter for omfattede ikke-funktionærers løn månedligt, dog maksimalt 30.000 kr. pr. omfattet ansat.
  • At der kan modtages lønkompensation for medarbejdere ansat før den 7. december 2020.

Vær opmærksom på disse punkter
Der henvises til GRAKOMs vejledning vedr. den oprindelige lønkompensationsordning. Vær især opmærksom på, at perioden for den nye lønkompensationsordning er fra 9. december 2020 til 3. januar 2021, at der kan søges for et enkelt p-nummer, at der ikke kan modtages kompensation for 3 dage, og at der ikke kræves afholdelse af feriedage.

 

 

Læs også
Hele 83 pct. i Bureaubiz' bureaulederundersøgelse anser AI som det vigtigste forretningsområde i de næste seks måneder. Bureaubranchen er nået til fase 3, siger Henrik Jensen, der har forskningen i ryggen.
EU’s Ministerråd har netop vedtaget PPWR-forordningen, som stiller ambitiøse krav om minimumsmål for, hvor meget emballage, der skal være af genanvendeligt materiale, og hvor meget der skal kunne genbruges. Der er også krav til at minimere og undgå unødvendigt emballage.