Har I styr på jeres affaldssortering?
Senest den 31. december 2022 skal virksomheder ikke blot sortere deres produktionsaffald, men også deres husholdningslignende affald. Dette skal ske efter de samme sorteringskriterier, som vi alle kender fra vores private husholdninger med de 10 affaldsfraktioner (læs om dem i bilag 6 i affaldsbekendtgørelsen). Husholdningslignende affald kan f.eks. være madaffald fra kantinen eller affald fra kontorområder.
Fraktionerne for produktionsaffald og husholdningslignende affald er stort set ens, med undtagelse af enkelte kategorier, og der er således ikke tale om, at virksomhederne skal til at sortere i nye fraktioner.
Det nye er, at virksomhederne fra 2023 skal sortere alt deres affald, uanset hvor i virksomheden det produceres. Altså både produktionsaffald og husholdningslignende affald.
Som udgangspunkt skal affaldet sorteres særskilt, hvilket kræver, at man f.eks. har en spand til glas og en anden til plast. For husholdningslignende affald er det dog tilladt at sortere i følgende kombinationer:
- Papir og pap
- Metal og glas
- Metal og plast
- Plast og mad- og drikkekartoner
- Metal, plast og mad- og drikkekartoner
Vær opmærksom på, at der kan være andre regler for kombinationer, når det kommer til produktionsaffald. Spørg dem, der håndterer jeres affald.
Stena Recyclings bæredygtighedschef: Kom i gang jo før jo bedre
GRAKOM tilbyder en rabataftale med Stena Recycling, som man som medlem kan gøre brug af. Du kan læse mere om GRAKOMs rabataftaler her.
Stena Recycling har på deres hjemmeside information om de nye krav, sorteringsvejledninger til brug i virksomhederne samt et udvalg af sorteringsmøbler. Læs mere her.
Stenas bæredygtighedschef Leise Marud giver virksomhederne følgende gode råd:
”Det vigtigste er at komme i gang – jo før jo bedre. Få defineret internt i virksomheden, hvem der er ansvarlig for at løfte opgaven. Vær ude i god tid, hvis I ønsker løsninger med sorteringsmøbler, da vi begynder at se længere leveringstider på disse. Og ræk så ud til os, eller dem som indsamler jeres affald, eller til jeres kommune, hvis I er i tvivl om, hvordan netop jeres virksomhed skal forholde sig til de nye krav”.
Hvis du har spørgsmål til Stena Recycling kan du kontakte Dennis Buhl på 20 65 15 13 eller dennis.buhl@stenarecycling.com.
Allerede nu er der krav til sortering
Det er ikke noget nyt, at virksomheder skal sortere deres affald. Siden 2010 har der været krav om, at affaldsproducerende virksomheder skal sortere alt produktionsaffald, som er egnet til materialenyttiggørelse. Dvs. affald, som kan forberedes til genbrug, genanvendes eller på anden måde udnyttes.
Ifølge affaldsbekendtgørelsen falder følgende fraktioner i denne kategori:
- Træaffald.
- Mad- og drikkekartonaffald.
- Genanvendeligt farligt affald, herunder batterier og elektronik.
- Genanvendeligt PVC-affald.
- Andet affald, der er egnet til materialenyttiggørelse.
FAQ
Nedenfor findes svar på nogle af de spørgsmål, du måske har til de nye krav. Der findes flere spørgsmål og svar i Miljøstyrelsens FAQ.
Må husholdningslignende affald blandes med produktionsaffald?
Produktions- og husholdningslignende affald må gerne blandes i samme spand og container, hvis materialet er det samme (fx pap, metal, plast). Det eneste krav er, at alt affald sorteres, uanset hvor på arbejdspladsen, det opstår (fx lager, produktion, kontor eller kantine).
OBS: Det er vigtigt at undersøge med virksomhedens affaldsindsamler, om denne både tager imod produktions- og husholdningslignende affald, og om der fx er specifikke krav til jeres produktionsaffald, som ikke gør det muligt at blande det med husholdningslignende affald.
Er der en bagatelgrænse ift. affaldsmængde?
Nej, der er som udgangspunkt ikke fastsat en bagatelgrænse i affaldsbekendtgørelsen.
Hvordan skal emballage, der indeholder PP20matt + PP20met + PPcast100 og Carta G80 + PET12met + PE25, sorteres?
Emballage, som er belagt med plast eller andet, skal sorteres som restaffald eller som mad- og drikkekarton. Som udgangspunkt er det kun materialer af rent papir, der sorteres som papir. Derfor skal emballage ikke sorteres som papir på trods af den høje papirandel.
Få mere viden:
- Kravene til kommunerne og virksomhederne er fastlagt i affaldsbekendtgørelsen. I bekendtgørelsen kan man også se frister for implementering af de forskellige ordninger.
- På Miljøstyrelsens hjemmeside findes forskellige materialer for virksomheder. Du kan bl.a. hente en tjekliste til at komme i gang med den nye affaldssortering, finde diverse sorteringsvejledninger eller læse deres FAQ.
- Vejledning til sortering af husholdningsaffald kan ligeledes bruges til husholdningslignende affald.
- Er du i tvivl om hvordan jeres affald skal sorteres, skal du kontakte din kommune. Det er kommunen, der er tilsynsyndighed og kan hjælpe jer ved spørgsmål.
Definition jf. Miljøstyrelsen
Husholdningslignende erhvervsaffald:
Affald, som er frembragt af virksomheder og som i sammensætning svarer til affald fra private husholdninger. I praksis består det husholdningslignende erhvervsaffald primært af affald fra servicesektoren, men omfatter også fx affald fra kantiner og kontorer på industrivirksomheder.