Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

GRAKOMs høringssvar vedr. ny postlov: Bekymring for den fremtidige uddelingskvalitet

GRAKOMs høringssvar vedr. ny postlov: Bekymring for den fremtidige uddelingskvalitet
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Onsdag 23. august 2023
Udover, at GRAKOM i sit høringssvar foreslår, at man i lovforslaget om ændring af postloven, stiller samme krav til landsdækkende posttjenester, som der er til PostNord, foreslår man også konkret, hvordan udgivere kan få refunderet momsen.

Lige før sommerferien indgik regeringen et bredt forlig om en ny postaftale. Aftalen resulterede i et udkast til lovforslag, som GRAKOM har kommenteret med et høringssvar.

I høringssvaret fokuserer GRAKOM på to forhold: Tilsynet med de virksomheder, der kommer til at tilbyde landsdækkende distribution, og at der vil blive lagt moms på distribution af medlemsblade.

Allerede umiddelbart efter indgåelsen af postaftalen i juni måned, anbefalede GRAKOM i en artikel, at der ville blive nedsat et udvalg med repræsentanter fra magasinudgiverne til at deltage i udarbejdelsen af minimumskriterier. Et udvalg som også burde føre tilsyn med distributørernes overholdelse af disse.

”I det nu udarbejdede lovforslag savner vi stadig en nærmere beskrivelse af styrelsens tilsyn,” siger konst. adm. direktør i GRAKOM, Christian Jensen, og fortsætter:

”Vi har derfor i vores høringssvar konkret foreslået, at man viderefører de eksisterende krav til PostNord, nemlig en omdelingskvalitet på 93 pct. afleveret inden for 5 dage.”

Christian 5315 Web

Christian Jensen, konst. adm. direktør i GRAKOM

Samtidig foreslår GRAKOM i sit høringssvar, at Trafikstyrelsen også viderefører den metode, med hvilken man måler PostNords omdelingskvalitet.

GRAKOM udtrykker ligeledes i høringssvaret bekymring for, at distributionen ikke længere er momsfritaget. Og man konstaterer, at hvis der ikke indføres en form for kompensation, vil den nye lov stride mod det skattestop, som regeringen selv har anført i sit regeringsgrundlag, hvori der bl.a. står: ”Regeringen vil ikke gøre det dyrere at være dansker eller drive virksomhed.”

Forslaget indeholder ikke nogen kompensation til udgiverne for den momsfritagelse, der var gældende under befordringspligten. Derfor foreslår GRAKOM i sit høringssvar at de udgivere, der kommer til at betale moms af distributionen uden mulighed for at modregne hele momsen, kan få refunderet momsen efter ansøgning.

Endelig undrer GRAKOM sig i sit høringssvar over, at Transportministeriet i et notat af 23. juni 2023 anfører, at bortfaldet af momsfritagelsen vil medføre en skattelettelse.

”Det kan vi ikke få til at hænge sammen, og derfor er det også ærgerligt, at vi har fået afslag på at få aktindsigt i beregningerne,” siger Christian Jensen.

Læs også
Ny postaftale
29/06/2023
Forleden indgik regeringen et bredt forlig om en ny postaftale. Aftalen betyder, at den særstatus PostNord har haft, bortfalder. Det vil få konsekvenser for magasinudgiverne, konstaterer konst. adm. direktør for GRAKOM, Christian Jensen.
Christina Toftegaard Nielsen, der som Forbrugerombudsmand havde stort fokus på greenwashing, skal nu være forperson for Miljømærkenævnet.