Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Ny postaftale

Ny postaftale Foto: Colourbox
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Torsdag 29. juni 2023
Forleden indgik regeringen et bredt forlig om en ny postaftale. Aftalen betyder, at den særstatus PostNord har haft, bortfalder. Det vil få konsekvenser for magasinudgiverne, konstaterer konst. adm. direktør for GRAKOM, Christian Jensen.

Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) har sammen med Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, Alternativet og Nye Borgerlige indgået en postaftale, der betyder, at PostNord ikke længere har pligt til at udbringe breve og pakker i hele landet, den såkaldte befordringspligt.

Aftalen betyder ligeledes, at momsfritagelsen for distribution af post omfattet af befordringspligten, ophører.

Konstitueret adm. direktør i GRAKOM, advokat Christian Jensen, konstaterer, at aftalen har en konsekvens for danske magasinudgivere.

”Vi vil gerne som organisation for kommunikationsindustrien udtrykke bekymring for disse magasinudgivere, og vi vil anbefale, at aftaleparterne indfører en momskompensation, som fuldt ud svarer til størrelsen af den fritagelse, der er i dag for hver enkelt magasinudgiver."

Christian Jensen undrer sig også over, at regeringen inden for det i regeringsgrundlaget aftalte skattestop, indfører moms på en ydelse, der hidtil har været momsfritaget. Set med magasinudgivernes øjne, hvoraf en del ikke har mulighed for at afløfte momsen, vil aftalen, alt andet lige, risikere at medføre større distributionsomkostninger.

Han fortsætter:

”Vi anbefaler, at aftaleparterne, når de mødes igen for at drøfte aftalens nærmere vilkår, fastlægger hvilke vilkår og minimumskriterier landsdækkende postvirksomheder skal levere på, således at magasinudgiverne har sikkerhed for bl.a. distributionstiden og kvaliteten.”

Christian Jensen siger dog også, at der er gode elementer i den endelige aftale:

”Vi er glade for, at der i aftalen sikres ensartede regler for distributørerne og vi kan godt leve med, at posten leveres til folks adresser med mindre, der er mere end 50 meter til vejen, hvorved man så skal opstille en postkasse ved vejen.”

Han tilføjer, at GRAKOM desuden anbefaler, at man fremmer distributørernes incitament til at overholde minimumskriterierne, fx således at de ved manglende overholdelse skal betale en konventionalbod til magasinudgiverne.

Endelig anbefaler GRAKOM, at parterne bag postaftalen nedsætter et udvalg med repræsentanter fra magasinudgiverne til at deltage i udarbejdelsen af minimumskriterier og som efterfølgende skal føre tilsyn med distributørernes overholdelse heraf.

Ændringerne i forbindelse med ophævelse af befordringspligten skal træde i kraft den 1. januar 2024.

Læs også
64 procent af alle cyberangreb førte til lækage af fortrolige oplysninger i 2023. Det er bare et af mange eksempler på de cybertrusler, der har været og vil komme i fremtiden.
På tirsdag kan virksomhederne se, om de skal have tilskud for deres elever og lærlinge, eller om de skal betale bidrag til Læreplads-AUB.