GRAKOM om skovrydningsforordningen (EUDR): Miljøstyrelsen skal melde klart ud, at man ikke vil håndhæve loven fra starten
Der er stadig alt for mange ukendte vigtige faktorer i forbindelse med den nye skovrydningsforordning, der for nogen virksomheder allerede træder i kraft til nytår.
GRAKOM giver derfor i et høringssvar til Miljøministeriet udtryk for stor bekymring, og at det er helt urimeligt, hvis der ikke bliver taget hensyn til problematikkerne.
”Det bliver umuligt for vores medlemsvirksomheder – og for mange andre virksomheder – at leve op til loven, når den træder i kraft, fordi praktikken fra det offentliges side ikke er på plads,” siger adm. direktør i GRAKOM Carina Christensen.
Hun fortsætter:
”Et andet problem er, at vores medlemmer er bange for, at kunderne til den grafiske branche fravælger det trykte produkt, fordi de er i tvivl om, forordningen kan overholdes fra årsskiftet. Og det har vi naturligvis gjort Miljøstyrelsen opmærksom på.”
GRAKOM anbefaler en indkøringsperiode – som tydeligt skal meldes ud
Udfordringerne ved den nye lovgivning er, at det for nogle virksomheder som nævnt allerede er ved årsskiftet, at loven om at lave due diligence-erklæringer træder i kraft. Men EU-Kommissionen forventes først at være klar den 2. december med sit informationssystem, hvori virksomhederne skal indtaste erklæringerne. Og faktisk har Kommissionen frist helt til den 30. december med at være klar med systemet.
”Det er ekstremt kort tid for virksomhederne at skulle sætte sig ind i det nye system, og så er det ovenikøbet hen over juleferien,” siger Carina Christensen.
En anden udfordring er, at EU-Kommissionen endnu ikke har fastlagt risikotildelingen. Dvs. hvilke importlande er lav-, standard- og højrisiko. Og ifølge Miljøministeriets hjemmeside er det endnu uvist, hvornår den liste er klar.
”Vi anbefaler i vores høringssvar til Miljøministeriet at udsætte tidspunktet for, hvornår forordningen skal gælde samt at lægge pres på EU-Kommissionen ift at komme med en vejledning. Samtidig foreslår vi, at myndighederne er tilbageholdende med at sanktionere en lov, som virksomhederne umuligt kan overholde samt ikke mindst at kommunikere det klart ud, så også kunderne bliver gjort opmærksomme på det, og kan føle sig trygge, når de indkøber og sælger produkter der består af træ, soja, palmeolie, kaffe, kakao, kvæg eller gummi.
Se høringssvaret her.
Læs også GRAKOMs artikel her om, at skovrydningsforordningen kan få stor betydning for GRAKOMs medlemmer og deres kunder.