Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Fotografer til kamp for ligestilling

Fotografer til kamp for ligestilling Fotograferne Christina Jensen og Merle Mejlby. Foto: Thomas Steen Sørensen, Colorrange
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Torsdag 08. juni 2023
Med inspiration i, at der stort set ikke var nogle kvindelige artister blandt de mest spillede i radioen, tog to fotografer initiativ til en fotoserie, der portrætterer 51 kvindelige artister.

Tre år i træk var der ingen kvinder på listen over de mest spillede artister eller de mest spillede musikere i radioen. Der var heller ingen kvinder på listen over de mest spillede sange i radioen. Tre lister. Uden kvinder. Tre år i træk.

Det var inspirationen for fotograferne Christina Jensen og Merle Mejlby til at gøre op med uligheden i musikbranchen gennem fotoserien 50/50, der portrætterer 51 kvindelige artister.

Christina Merle 07

Merle Mejlby og Christina Jensen. Foto: Thomas Steen Sørensen, Colorrange

“Radiotallene satte gang i en større mediedebat, og som fotografer, musikelskere og ikke mindst kvinder følte vi et behov for at blande os og være med til at gøre opmærksom på, hvor galt det stod til. Fotografiet er et fantastisk medie, fordi det kan formidle komplekse problemstillinger meget mere simpelt og lettilgængeligt end tørre tal og tunge rapporter”, siger Christina Jensen. 

Merle Mejlby uddyber:

“Vi håber, at projektet kan være en visuel reminder om at holde fokus på kønsbalancen. Vi vil gerne appellere til, at dem, der sidder på magten, tør tage ansvaret på sig, anerkender egne bias og gør noget ved det. ”

Håbet er at projektet påvirker andre brancher

I 2019 var det blevet en my bedre med radioens top 10-lister, hvor 5 ud af de 30 kunstnere var kvinder. Den seneste opgørelse fra 2022 viste en fordeling på 7/23 i mændenes favør.

Men altså stadig langt fra en bare nogenlunde ligelig fordeling, og derfor er opråbet desværre stadig superaktuelt, mener de to fotografer, der håber, at deres fotoprojekt også vil være en reminder for andre dele af samfundet.

”Manglende ligestilling gør sig stadig gældende i mange dele af samfundet, og vi kunne lige så godt have lavet et projekt, der satte fokus på kønsbalancen blandt iværksættere, bestyrelser, fotografer eller billedkunstnere. Vi håber, at vi med vores projekt får åbnet øjnene i forskellige brancher om, at ligestilling ikke kommer af sig selv. Det er noget, man skal være bevidst om og arbejde målrettet for,” siger Christina Jensen.

Forskellighed krævede ens baggrund

Kvinderne i 50/50-serien er en blanding af unge, gamle, etablerede og nye navne i branchen. Derudover har de to fotografer tænkt over genrer, etnisk oprindelse og geografisk tilhørsforhold for at vise en bred diversitet.

”Vi har hørt argumentet om, at der ikke er så mange kvinder, der bliver spillet i radioen, fordi der ikke er så mange at vælge mellem. Med projektet vil vi gerne vise, at der er masser af ikke-mandlige artister at vælge i mellem - de er lige her,” siger Christina Jensen og understreger, at de med 50/50 gerne vil slå et salg for, at alle - uanset kønsidentitet - føler sig repræsenteret i musiklivet.

Forskelligheden af de fotograferede kvinder og deres ståsted i branchen spillede ind på den visuelle stil, de to fotografer valgte at bruge.

”Vi gjorde os mange tanker om den visuelle stil. Vi endte med at skyde alle på samme hvide baggrund og med kraftig flash for at give dem samme ramme og spotlight, uanset om de normalt står på en stor scene med stort publikum eller på en lille scene,” siger Christina Jensen.

Christina 08

Christina Jensen, der er medlem af dff - en del af GRAKOM, fotograferer under navnet chris1million, og er derudover journalist og cand.it. Hun står også bag magasinet 1Million Magazine, dedikeret til billedserier og fotografiske fortællinger under corona. Magasinet er udkommet i otte digitale udgaver og eet trykt magasin.

Christina Jensen og Merle Mejlby har skudt halvdelen af billederne hver. Derudover har de på størstedelen af shoots’ne fået hjælp af hår- og makeupartist Stephanie Asi Brix, der også har hjulpet med at sætte aftaler op med de 51 artister.

“Det var vigtigt for os, at stilen var ens hele vejen igennem, og at det ikke skinnede igennem, at det var lavet af to forskellige fotografer. Vi var begge to til stede på de fleste fotoshoots, for at vi fik lavet et helstøbt projekt, selvom vi har hver vores stil,” siger Merle Mejlby.

Merle 11

Merle Mejlby er kunstner, fotograf og designteknolog. Hun arbejder primært med egne personlige kunstprojekter. Foto: Thomas Steen Sørensen, Colorrange

Projektet bliver fra marts til december 2023 vist på rockmuseet Ragnarock i Roskilde, og er desuden blevet vist i DR Koncerthuset, VEGA i København, Musikhuset i Aarhus, Forbrændingen i Albertslund og Værket i Randers. 50/50 er også udkommet som bog på Byens Forlag og kan købes i landets boghandlere. 

Følgende er med i portrætserien 50/50 :

Alberte Winding, Annika Aakjær, Astrid Engberg, Aviaja, Betty Bass, Brimheim, Caroline Henderson, Dicte, Ea Kaya, ELBA, Ericka Jane, Fallulah, FVN, girlcrush, Goldie6is, Hanne Boel, Iris Gold, Josephin Bovién, Julie Ellinor, Karen Mukupa, Katinka Bjerregaard, Kinck, Kira Skov, Konvent, Lis Sørensen, Lowly, Lydmor, Lærke Emilie, Maddy, Mags, Maja og De Sarte Sjæle, Melissa Inya, Mendoza/Vita Dosa, MOZAÍK, Nabiha, Nana Jacobi, NIKOLINE, O/RIOH, Off Bloom, Pauline, PRISMA, Rebecca Lou, Reveal Party, Rosa Raye, Sitrekin, Stine Bramsen, Sys Bjerre, Søs Fenger, The Savage Rose, Velvet Volume, Yakuza.

Artiklen blev første gang bragt i GRAKOMs magasin: Kommunikationsindustrien 2/23.

Læs også
64 procent af alle cyberangreb førte til lækage af fortrolige oplysninger i 2023. Det er bare et af mange eksempler på de cybertrusler, der har været og vil komme i fremtiden.
På tirsdag kan virksomhederne se, om de skal have tilskud for deres elever og lærlinge, eller om de skal betale bidrag til Læreplads-AUB.