Finansministeren: Det er godt at se en foregangsvirksomhed for den grafiske branche
Fortællingen om Stibo Completes grønne omstillingsproces var i fokus, da finansminister Nicolai Wammen i mandags kom på besøg hos virksomheden, der omsætter for 1,2 mia. danske kroner inden for otte forretningsområder, og som har 525 medarbejdere.
Virksomheden, der har til huse i Horsens, var blandt de første både i og uden for den grafiske branche til at gå i gang med at sætte miljøarbejdet i system, og en af de første i branchen til at blive certificeret til det officielle nordiske mærke Svanen.
Fondsbestyrelsesformand Ebbe Malte Iversen og produktionsdirektør Poul Mikkelsen fra Stibo Complete fortalte om virksomhedens vej fra Aarhuus Stiftsbogtrykkerie, stiftet i 1794 og med kongen og kirken blandt de første kunder, gennem mange forandringer, som udover den grønne omstilling også indeholder fx konsolideringer og digitale transformationer.
Fondsbestyrelsesformand Ebbe Malte Iversen fortæller finansminister Nicolai Wammen om Stibo-koncernens udvikling.
Interesse fra finansministerens side
Nicolai Wammen spurgte interesseret ind til virksomhedens fremtidsplaner, og på den efterfølgende rundtur i virksomheden, benyttede tillidsmand Claus Nørgaard sig af lejligheden til at orientere finansministeren om vigtigheden af ikke at ændre på den nuværende nej tak-ordning for husstandsomdelte reklamer.
Det synspunkt bakker GRAKOM op om, fordi danskerne allerede kender ordningen og har taget stilling til om de vil modtage tilbudsaviserne. Samtidig understøttes både lokale medier og det lokale forretningsliv, og det er derfor en afgørende forudsætning for sammenhængskraften i de mindre lokalsamfund rundt omkring i Danmark.
”Tilbudsaviser er ikke nødvendigvis et dårligt miljøprodukt. Der er en del, der taler for, at netop det trykte medie i annoncesammenhæng, er langt mere effektivt end andre medier, og derfor også potentielt har et lavere miljø- og klimaaftryk. Men hverken vi eller Stibo Complete sidder på ’hænderne’ af den grund. Stibo Complete arbejder hele tiden med at mindske tilbudsavisernes miljø- og klimaaftryk,” sagde GRAKOMs direktør for ESG & bæredygtig udvikling, Carsten Bøg.
Tillidsmand i Stibo Complete Claus Nørgaard, fortalte ministeren om tilbudsaviserne, og hvad man gør for at trykke dem så miljøvenligt som muligt.
Carsten Bøg orienterede samtidig finansministeren om de forskellige miljømærker, som både Stibo Complete og mange andre virksomheder i den grafiske branche benytter sig af.
Finansministeren blev præsenteret for de forskellige miljømærker, som Stibo Complete har certificering til, og på den efterfølgende rundtur, så han, hvordan produktionen foregik. Her med Horsens borgmester Peter Sørensen.
Stibo Complete fik Svanemærket som den fjerde virksomhed
Som nævnt var Stibo Complete en af de første til at gøre brug af Svanen – faktisk var man den fjerde virksomhed, der fik certificeringen. Det skete i 1996, og lige siden har Stibo Complete hele tiden bygget på for at drive en så ansvarlig forretning som mulig i forhold til jordens ressourcer. Det betyder, at man har certificeringer som FSC og PEFC, der sikrer, at man får papir fra ansvarlige skovbrug. Man bruger klimaberegningsværktøjet ClimateCalc, der efterhånden bliver brugt i 17 europæiske lande. Desuden har Stibo Complete tilsluttet sig det grafiske CSR-kodeks i 2014, som er udviklet i samarbejde mellem GRAKOM og HK.
Finansministeren kvitterede for besøget med følgende:
”Det er godt at se en foregangsvirksomhed i en branche, der traditionelt er udfordret inden for miljø og klima. Det er meget positivt, at der bliver arbejdet så fokuseret på hele tiden at optimere processerne i forhold til at reducere miljøbelastningen så meget som muligt.”
Finansminister Nicolai Wammen er ude at se produktionen hos Stibo Complete sammen med blandt andre produktionsdirektør Poul Mikkelsen, Horsens borgmester Peter Sørensen, medlem af Folketinget Thomas Monberg, der er valgt i Horsens samt trykker Søren Mikkelsen.