Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

EUDR-kaos: Nu skal politikerne handle hurtigt

EUDR-kaos: Nu skal politikerne handle hurtigt
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Onsdag 20. november 2024
Skovrydningsforordningen blev behandlet i EU-Parlamentet i sidste uge. Et ændringsforslag fra den største gruppe i EU-Parlamentet, EPP, betyder at hele lovforslaget skal igennem alle instanser en gang til inden nytår.

Torsdag i sidste uge behandlede Europa-Parlamentet Kommissionens forslag om at udsætte skovrydningsforordningens (EUDR) ikrafttrædelse med ét år. Den største gruppe i Europa-Parlamentet, EPP, havde dog samtidig fremsat yderligere ændringsforslag til forordningen.

EPPs ændringsforslag gik bl.a. ud på at oprette "ingen risiko"-kategori for lande uden afskovning, som fritager dem fra de fleste krav. EU-Kommissionen havde selv kun foreslået lav-, standard-, og højrisiko-lande. Både Kommissionens forslag om udskydelse med et år og ændringsforslag fra EPP-gruppen om ”ingen-risiko”-lande blev godkendt af Europa-Parlamentet. 

Udfordringen er nu, at med Europa Parlamentets vedtagelse af både Kommissionens forslag om udskyldelse og ændringsforslaget fra EPP om ”ingen-risiko”-lande, skal teksten nu genforhandles mellem de tre institutioner, fordi ændringsforslaget om ”ingen-risiko”-lande ikke har været forbi Ministerrådet og EU-Kommissionen. Det skal ske inden 30/12 2024, der er den oprindelige deadline for implementeringen af EUDR.

Miljøstyrelsen meldte på et EUDR-webinar i fredags ud, at hvis EUDR-forslaget inkl. ændringerne ikke lykkes at nå igennem alle EU-instanserne igen inden årets udgang, vil det rent teknisk være den oprindelige deadline – altså 30/12-2024, der gælder.  

GRAKOMs adm. direktør Carina Christensen forventer, at politikerne nu selvfølgelig handler hurtigt: 

”Virksomhederne er efterladt i meget stor usikkerhed lige nu, og det stiller krav til de ansvarlige politikere om virkelig at handle hurtigt. Vi er meget tæt på den oprindelige deadline, som jo altså gælder, indtil der er opnået fuld enighed mellem Kommissionen, Ministerrådet og Europa-Parlamentet. Heldigvis har alle tre instanser en stor interesse i at udskydelsen af deadline går igennem, så det ville undre mig meget, hvis den del ikke lykkes”. 

GRAKOM følger sagen tæt. 

Læs også
EPP Gruppen, der er den største gruppe i Europa-Parlamentet, vil udover at udsætte skovrydningsforordningen to år også gøre den mere lempelig.
KLM har i en radioreklame brugt ordet bæredygtig. Ifølge Forbrugerombudsmanden gav det forbrugerne indtryk af, at der var større klima- og miljømæssige fordele, end der i realiteten var.