EU-kommissionen har iværksat initiativer til at forsimple EUDR


EU-kommissionen har netop udgivet en opdateret FAQ og vejledning til EUDR samt en delegeret forordning, der præciserer kravene og simplificerer forordningen for nogle virksomheder. Det er et godt første skridt, men der er fortsat behov for yderligere afklaringer og forenklinger for at sikre, at EUDR som helhed skaber værdi.
I den opdaterede FAQ er det blevet præciseret, hvad kravene er til de store downstream-operatører, når de skal foretage due diligence, og som forordningen siger skal ”forvisse sig om,” at due diligence vedrørende relevante produkter er udført ordentligt længere oppe i værdkæden.
Her siger FAQ’en, at due diligence for de store downstream-operatører primært skal ske ved at validere referencenumrene for de due diligence-erklæringer, som de har modtaget fra deres leverandører.
Hvis virksomheden vurderer, at der kan være risici i værdikæden, kan der indhentes yderligere oplysninger om due diligence længere oppe i værdikæden, men det er ikke et krav. Der er dog fortsat krav om, at de store downstream-operatører skal uploade deres egne due diligence-erklæringer i informationssystemet TRACES.
Forenklingen af due diligencekravene for de store downstream-operatører forventes også at reducere byrderne for downstream SMV-operatørerne og dermed for de fleste trykkerier og emballageproducenter blandt GRAKOMs medlemmer. Det er som følge af, at kravene om due diligence-dokumentation til eventuelt store kunder blive reduceret.
Downstream SMV-operatørerne vil dog stadig skulle formidle referencenumrene til due diligence-erklæringerne for deres indkøbte materialer videre til deres kunder.
Den delegerede forordning, der nu er i høring, indeholder en præcisering af omfanget af EUDR, når det kommer til kunderne til de grafiske virksomheder.
Den delegerede forordning lægger op til at undtage marketingmaterialer, der ledsager et produkt, samt det der betegnes som 'korrespondancegenstande'. Det er uklart hvad den delegerede forordning konkret betyder for kunderne. Men da der er mange kunder til den grafiske industri, har det stor betydning for de samlede administrative byrder af EUDR, hvis kunderne, der befinder sig meget langt nede i værdkæden, kan blive undtaget for kravene i EUDR.
GRAKOM vil derfor arbejde for, at den delegerede forordning kommer til at afgrænse EUDR for så mange kunder og produkttyper som muligt.
Selv om EU-kommissionen med deres lancerede opdatering forenkler kravene i EUDR på udvalgte områder, vil forordningen fortsat medføre omfattende administrative byrder for de grafiske virksomheder, hvor de fleste udelukkende handler inden for EU og samtidig befinder sig langt nede i værdikæden.
Her er det især den interne logistik og administration af referencenumre til due diligence-erklæringerne for de benyttede materialer, der belaster virksomhederne, uden at det skaber værdi. GRAKOM vil derfor arbejde for yderligere afgrænsning og forenkling af EUDR.
På trods af at størstedelen af de materialer, der anvendes i den grafiske industri, allerede i dag er omfattet af en FSC- eller PEFC-certificering, så støtter GRAKOM formålet med EUDR, da forordningen yderligere øger transparensen og dermed troværdigheden til de materialer, der anvendes.
Ifølge GRAKOM bør EUDR dog afgrænses til kun at omfatte de upstream-operatører, der bringer træprodukterne på EU-markedet første gang, således at de omfattende administrative krav i downstream- værdikæden inden for EU reduceres.
