Vrøvl om taberbrancher
[fact]InfoGrakoms økonom har udarbejdet en analyse af trykkerierne som taberbranche.
Læs den her: Er trykkeribranchen en taberbranche?[/fact]En shitstorm ramte beskæftigelsesministeren, fordi han engang har brugt ordet ”taberland”, men nu udpeger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) i ny analyse taberbrancher på løst grundlag.
Taberbrancher har vi tilsyneladende mange af i Danmark. Fødevarer, tekstil, glas, beton og trykkerier for at nævne nogle stykker. Til gengæld har vi kun ganske få vinderbrancher. Hvis AE har ret, ser det skidt ud for dansk erhvervsliv. Men det er en forkert analyse med forkerte konklusioner.
Siden starten på den økonomiske krise i 2008 har industrien helt naturligt på tværs af brancher lidt et betydeligt jobtab, fordi industrien generelt er konjunkturfølsom. Derfra kan man dog ikke konkludere, at der er tale om taberindustrier.
Trykkerierne er et godt eksempel. AE konkluderer et jobtab på 38 pct. fra 2008 til 2013. Men AE overser, at trykkerierne har forandret sig i de seneste år og i stor stil har taget den teknologiske udvikling og digitaliseringen til sig. De er i stigende grad full service grafiske virksomheder, der følger med kunderne og markedet over i nye kommunikationstyper. Man skal derfor forholde sig til udviklingen i den samlede grafiske branche. Her er jobtabet 23 pct. i perioden, hvilket er stort set på linje med den samlede danske industri, hvor jobtabet var 20 pct. i perioden. Hertil kommer, at 9 ud af 10 tabte jobs i den grafiske branche forsvandt i starten af kriseårene frem til 2010. I de seneste to år har jobfremgangen i den grafiske branche til gengæld været på 2,1 pct. mod 1,6 pct. i industrien som helhed.
Den grafiske branche er mere konjunkturfølsom end de fleste brancher, fordi netop markedsføringsbudgetterne afspejler erhvervslivets forventninger til fremtiden. Vi rammes derfor hårdere af nedtur, men har mulighed for større fremgang, når vinden vender.
Det virker besynderligt, at AE kårer taberbrancher på baggrund af jobtal hen over den største økonomiske krise i årtier. Det er nok også årsagen til, at AE kun kan finde tre vinderbrancher, hvor medicinalindustrien er den mest markante. Netop medicinalindustrien er jo kendetegnet ved, at branchen ikke er særlig konjunkturfølsom, fordi folk bliver syge uanset om økonomien er på vej op eller ned.
AE har ikke i deres analyse fundet taberbrancher, men de har fundet tegn på, at der er brancher, der er mere konjunkturfølsomme end andre. Og det er jo ikke den store overraskelse for nogen. Så drop snakken om taberbrancher. I alle brancher har virksomhederne vinderchancer, hvis de formår at gribe mulighederne.
Indlæg bragt i Børsen den 30. juli 2015.
