Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Virksomheder er bange for at klage over opgavetyveri

Fredag 25. november 2016

En veludført rapport fra Konkurrencerådet om Offentlige aktiviteter på kommercielle markeder er siden offentliggørelsen i maj blevet lagt på hylden. Det er ærgerligt. I stedet bør en ny trekløverregering finde rapporten frem og skrive implementeringen af rapportens anbefalinger ind i regeringsgrundlaget.

Rapporten tydeliggjorde et yderst mangelfuldt tilsyn med de kommunale virksomheder. Eksempelvis havde kommunerne ikke selv et overblik over omfanget af deres erhvervsvirksomhed. Det er foruroligende.  For hver gang en ordre går til en kommunal virksomhed, lider vi potentielt et samfundsøkonomisk tab, da ressourcerne ikke anvendes optimalt. Det skyldes, at de kommunale virksomheder ikke har samme incitament til at effektivisere som profitdrevne virksomheder, og dermed er der risiko for både dårligere og dyrere ydelser.

Derudover kan den kommunale virksomhed med skattekroner i baglommen fortrænge private virksomheder fra markedet. Det skyldes, at den kommunale virksomhed i visse tilfælde dumper prisen, da de ikke har krav om profitskabelse, eller fordi de har en række konkurrencefordele qua deres offentlige ejerskab. Det kan være favorable finansieringsmuligheder eller mere fordelagtige moms- og skatteregler.

Vi ser desværre ofte virksomheder, som afholder sig fra at klage over den unfair konkurrence fra kommunerne, da virksomhederne er bange for repressalier fra selv samme kommunerne. Det er eksempelvis i det tilfælde, hvor virksomhederne selv leverer ydelser til den pågældende kommune. En anden ting, der afholder virksomhederne fra at klage, er, at virksomhederne slet ikke ved, hvor de skal klage.

Derfor er det relevant at tage Konkurrencerådets anbefaling op og lave en klageindgang, samt sikre at kommunerne i det mindste mødes med et krav om at sælge til markedspris, hvis de entrerer kommercielle markeder.


— Thomas Torp, adm. direktør, Brancheforeningen Grakom

Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.