Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Videoproducenter sikres oplysninger om udnyttelsen med nyt forslag

Videoproducenter sikres oplysninger om udnyttelsen med nyt forslag Foto: Colourbox
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Torsdag 18. april 2024
Forslaget styrker mulighederne for at indgå aftaler om brug af indholdet på internettet i forbindelse med bl.a. public service-tilbud og aftale om indsamling af beskyttet indhold, som fx. kan benyttes til kunstig intelligens gennem mægling.

Kulturministeren har den 20. marts 2024 fremsat forslag til ændring af ophavsretsloven, og for nylig blev lovforslaget førstebehandlet i Folketinget. Forslaget svarer stort set til det udkast, der blev sendt i høring den 7. december 2023, og som GRAKOM skrev om.

Efter høringen er der kommet nogle få ændringer i det forslag, der for nylig blev førstebehandlet, fortæller GRAKOMs advokat, Christian Jensen:

"Den største forskel på forslaget og udkastet er, at forslaget ikke omfatter en udvidelse af bestemmelsen om citater til også at omfatte fotografiske billeder, idet høringen resulterede i en række indsigelser derimod fra rettighedshaverne."

Christian Jensen fortsætter:

"Med forslaget opnår fremstillere af billedoptagelser, der har overdraget rettigheder til en udbyder af en audiovisuel informationssamfundstjeneste på begæring, ret til regelmæssige oplysninger om udnyttelsen, så længe værket udnyttes."

Endvidere etableres der med lovforslaget mulighed for mægling i forbindelse med indgåelse af aftaler om licens til tekst- og dataminering.

Lovforslaget mangler at blive anden- og tredjebehandlet og vil ifølge planen træde i kraft den 1. juli 2024.

Læs også
Kulturministeren har sendt udkast til et nyt lovforslag om ophavsretsloven i høring. Her er konsekvenserne for kommunikationsindustrien.
For snart et år siden kunne magasinbranchen glæde sig over en politisk aftale, der styrkede branchen med 30 mio. kr. årligt over 3 år. Nu er det på høje tid, at pengene bliver udmøntet.