Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

VELUX FONDEN kræver CO2-beregninger med ClimateCalc

VELUX FONDEN kræver CO2-beregninger med ClimateCalc
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Mandag 23. oktober 2023
Når VELUX FONDEN giver økonomisk støtte til bogudgivelser, stiller man krav om, at bogudgivelsen er så miljøvenlig som mulig. Konkret stiller fonden krav om, at bevillingsmodtageren oplyser CO2-udledningen på bogudgivelsen baseret på værktøjet ClimateCalc, som GRAKOM har udviklet.

Når VELUX FONDEN bevilliger økonomisk støtte, er et af kravene fra fondens side, at man kun bevilliger støtte til bogudgivelser, der oplyser CO2-udledningen via en beregning med værktøjet ClimateCalc. Et værktøj, der er udviklet af GRAKOM og som ejes og drives af foreningen International ClimateCalc med 13 EU-lande.

”Vi ønsker at fremme bæredygtighed i alle led, hvor det er muligt. Det gælder også i de krav, vi stiller til vores bevillingsmodtagere. Vi gør i det hele taget, hvad vi kan for at fremme klimabevidstheden i de ting, vi foretager os,” siger Frank Ulmer Jørgensen, der er programchef hos VELUX FONDEN.

Frank Ulmer Jørgensen 1600Px

Frank Ulmer Jørgensen, programchef hos VELUX FONDEN

VELUX FONDEN er en almennyttig fond, der støtter forskellige projekter hvert år. I 2022 udgjorde projekter inden for miljø og bæredygtighed den næststørste kategori med 14 pct. I år er der indtil videre bevilliget 355,9 mio. kroner i alt.

Et af støtteprojekterne er, at man som en person over 60 år kan søge om støtte til en bogudgivelse.  VELUX FONDEN har i 2023 til dato støttet ca. 150 bogudgivelser. I 2022 støttede fonden 242 bogudgivelser.

Fonden vedtog i juni i år en ny strategi. Der er i forlængelse heraf siden september i år indført miljøkrav for at kunne opnå støtte hos fonden til bogudgivelser. Bl.a. at bogen bliver trykt på FSC- og/eller PEFC-certificeret papir. Desuden stiller fonden altså også krav om, at der foreligger et tal for, hvor meget CO2 bogudgivelsen udleder, og den beregning skal være foretaget med ClimateCalc.

I sin søgen efter, hvordan man kunne arbejde med klimaspørgsmål og bæredygtighed i trykningen af de bøger, man giver økonomisk støtte til, undersøgte Frank Ulmer Jørgensen markedet og mulighederne.

”I forbindelse med udgivelse af fondens eget årsskrift er der arbejdet med en ’grøn linje’, hvor bl.a. beregningen af ClimateCalc indgik, så det var oplagt også at undersøge den vej.”

Han fortsætter:

”ClimateCalc har virkelig åbnet vores øjne for, hvor forskelligartet CO2-aftrykket er, afhængig af hvilke forlag, man bruger.”

Det gør en forskel, om man tænker miljøet ind

Frank Ulmer Jørgensen fortæller, at man ved at stille krav om at bruge FSC-papir og ClimateCalc til at beregne CO2-udledningen også gerne vil gøre forlagene bevidste om CO2-udledningen for bøger.

”Vi synes, at man skal være kritisk, når man vælger trykkerier og stille krav til dem.”

Med de mange bøger, som VELUX FONDEN giver støtte til, så gør det en forskel om man tænker miljøet ind, siger Frank Ulmer Jørgensen og fortsætter:

”Hvis vi kan være med til at sætte fokus på, at bøger kan blive trykt med meget forskellige miljøaftryk, så er vi glade for det, og det er også et område, hvor vi selv hele tiden lærer noget.

Læs også
Lærlingene på grafisk teknikeruddannelsen hos TECHCOLLEGE har netop været rundt på en række virksomhedsbesøg. "Det er vigtigt, at lærlingene kommer ud og indsnuser den knowhow, der er i virksomhederne," siger virksomhedskonsullent Carsten Kristiansen.