Udtalelser til presse i fritstillingsperiode
Østre Landsret afsagde den 1. november 2011 dom i en sag, der angik, hvorvidt en opsagt afdelingschefs udtalelser under opsigelsesperioden, hvor han var fritstillet, til pressen ang. en konkurrerende virksomhed, hvor han efter opsigelsesperioden skulle tiltræde i en tilsvarende chefstilling, udgjorde en grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, der berettigede til bortvisning.
Ved opsigelsen af afdelingschefen i august 2009 var der indgået en fratrædelsesaftale, der foreskrev, at denne ikke måtte tiltræde en stilling hos en konkurrerende virksomhed før 1. marts 2010, samt at dennes tavsheds- og loyalitetspligt og markedsføringslovens §§ 1 og 19 blev indskærpet deri. Det fremgik, at hvis disse betingelser blev overholdt, ville denne modtage en fratrædelsesgodtgørelse, der var gjort op til 6 måneders løn.
Den afskedigede anførte, at virksomheden ikke havde været berettiget til at bortvise denne. Den afskedigede anførte desuden, at denne først tiltrådte stillingen hos den nye arbejdsgiver den 1. marts 2010, at denne ikke havde arbejdet aktivt for den nye arbejdsgiver i opsigelsesperioden, og at den nye arbejdsgiver både var berettiget og forpligtet til at oplyse markedet om åbningen af dennes nye filial, som vedkommende skulle være direktør for, samt at den afskedigedes udtalelser i den forbindelse ikke udgjorde et brud på loyalitetspligten.
Virksomheden anførte, at bortvisningen var berettiget, idet den opsagte havde handlet i strid med sin loyalitetspligt. Virksomheden begrundede dette med, at pressemeddelelsen blot kunne have omhandlet etableringen af filialen, og at det ikke var nødvendigt, at den opsagte udtalte sig, samt at dennes udtalelser under opsigelsesperioden promoverede den konkurrerende virksomhed over for kunderne, hvilket kunne påføre virksomheden væsentlig skade.
Østre Landsret lagde til grund, at den afskedigede via sine udtalelser til pressen havde ydet aktiv markedsføring for den konkurrerende virksomhed i opsigelsesperioden, der var egnet til at påføre arbejdsgiveren et kundetab.
Østre Landsret fandt herefter, at den afskedigede havde handlet illoyalt, og at arbejdsgiveren dermed havde været berettiget til at bortvise. Den afskedigede havde dermed ikke krav på løn fra bortvisningstidspunktet eller på udbetaling af den betingede fratrædelsesgodtgørelse.
Kilde: Østre Landsrets dom af 1. november 2011, 11. afdeling, sag nr. B-3463-11.
