Indtast din mail og få en mail med et link til nulstilling af adgangskode
Søg
Log Ind
Truslen fra e-bøgerne er afblæst
Onsdag 26. april 2017
De digitale bøger har aldrig vundet solidt fodfæste i Danmark, og selv i det e-bogsbegejstrede USA er de på tilbagetog. Det er godt nyt for den grafiske branche.
Det skortede ikke på dommedagsprofetier, da e-bøgerne dukkede op omkring årtusindskiftet. Ville den trykte bog overleve? Og hvad kunne det ikke betyde for den grafiske branche med reducerede oplag for papirudgaverne for ikke at tale om de bøger, som slet ikke ville udkomme på tryk?
Men hvor de digitale udgaver af nyheder, musik og film har vundet hastigt frem og gjort blodige indhug i salget af aviser og dvd’er og næsten har udryddet cd’erne, så tyder det snarere på, at truslen fra e-bøgerne kan afblæses: I USA faldt salget af e-bøger fra 30 store forlag i de første ni måneder af 2016 med 16 pct. fra samme periode året før, og i Danmark skrumpede omsætningen af e-bøger i 2015 og har formentlig befundet sig på stort set samme beskedne niveau i 2016.
»Alle forventede, at salget af e-bøger ville stige kraftigt, men i stedet har vi set en evolutionær udvikling. Rigtig mange bøger herhjemme bliver også udgivet digitalt, men den trykte bog har vist sig at være et godt og efterspurgt medie,« konstaterer Christine Bødtcher-Hansen, direktør for brancheforeningen Danske Forlag.
De seneste årstal, fra 2015, viser, at e-bøger kun stod for cirka 4,4 pct. af omsætningen på det såkaldte trade-market, som er renset for forlagenes salg til undervisningssektoren.
Christine Bødtcher-Hansen anslår, at salget af e-bøger de næste fire-fem år vil være ”langsomt stigende”, og at der vil gå et stykke tid, før det når niveauet i USA og Storbritannien. Her udgør de digitale udgivelser 23 pct. målt på antallet af bøger.
Fordel med ét sprog Ifølge medieforsker Bård Blytt Sandstad fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er der især to årsager til forskellen på de to store engelsktalende lande på den ene side og på den anden side Danmark og det meste af Europa.
For det første blev den særlige e-bogslæser Kindle fra netboghandleren Amazon lynhurtigt udbredt blandt især amerikanerne. For det andet er der ét sprog, engelsk, og to sæt af love i de to lande med samlet næsten 400 millioner indbyggere, mens Kontinental Europa er præget af et væld af sprog og lovgivninger.
De danske forlag oplever dog vækst i det, som overordnet kaldes digitalt salg. Det skyldes øget salg af digitale undervisningssystemer og så af lydbøger. Dem er mange danskere begyndt at streame, altså hente fra en udbyder, for at lagre fx på telefonen og lytte til under eksempelvis en lang køretur.
Det samlede digitale salg voksede ifølge Danske Forlag med godt 18 pct. i 2015. Derimod skrumpede omsætningen fra e-bøger med næsten ti pct. og udgjorde lige knap 50 millioner kroner af forlagenes samlede salg på 1,7 milliarder kroner.
Fornuftige forlag Den grafiske branche er en vigtig underleverandør til forlagene. Og med den træge eller ligefrem negative vækst for e-bøger kommer de næppe til at gøre store indhug i trykopgaverne. Til gengæld kaster produktionen af selve e-bøgerne heller ikke mange opgaver af sig.
»For 15 år siden begyndte jeg at følge det med stor interesse, og i Nørhaven tilbyder vi opsætning og produktion af e-bøger. Vi opfatter det dog mest som en service over for vores kunder, og opgaverne udgør under en pct. af vores omsætning. Mange forlag har insourcet det, fordi de mener, at de bør have den viden internt,« siger Anders Nørhaven, salgs- og udviklingschef i Specialtrykkeriet Arco i Viborg.
Selskabet indgår i Nørhaven-koncernen, der omsætter for omkring 200 millioner kroner årligt, primært ved at trykke bøger for forlag over hele Nordeuropa.
Anders Nørhaven, der er anden generation i virksomheden, roser forlagene for en fornuftig prispolitik.
»Da e-bøgerne dukkede op, blev bogbranchen jo beskyldt for at være gammeldags, blandt andet fordi priserne på de digitale udgivelser blev holdt næsten på samme niveau som de trykte bøger. Men dermed har branchen vænnet læserne til, at bøger koster – uanset mediet – og branchen klarer sig meget bedre end aviserne, som i starten lagde alting gratis ud, så forbrugerne vænnede sig til, at nyheder behøver man ikke at betale for.«
Han mener, at e-bøger i dag blot skal opfattes som et af mange formater og tilbud til forlagene, ligesom en fysisk bog kan leveres som paperback, med hård ryg, med flapper og i andre varianter.
I Gråsten i Sønderjylland vurderer Toptryk Grafisk, med speciale i små oplag, at e-bøgerne har givet ekstra ordrer.
»Med e-bøgerne er der også kommet flere titler, og en del selvudgivere (der ikke er knyttet til forlag, red.) bruger kun e-bøger, fordi det ikke koster så meget. Men de finder ud af, at de ikke helt kan undvære en trykt udgave, og så får vi opgaver med at levere mindre oplag af bøger, som ellers kun var kommet digitalt,« siger medejer, salgs- og marketingchef Palle Bo Schmidt.
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.