Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Trangen til navneskift

Mandag 02. januar 2017
I den grafiske branche er navneskift langt fra sjældne. Men kan det betale sig at skrotte et brand med over 150 år på bagen? Ja, sagde ledelsen på Silkeborg Bogtryk, der nu kalder sig Skabertrang. Mød kontaktdirektør Søren Vestergaard.


Hvorfor udskifte et navn, som alle jeres kunder og folk på egnen kender?

Vi har heddet Silkeborg Bogtryk siden 1857, og som tiden er gået, har virksomheden selvfølgelig ændret sig enormt meget og gør det fortsat. Så navneskiftet er en del af en langsigtet strategi, hvor vi arbejder hen mod at blive et større kommunikationshus.

Kundernes behov er jo nu, at de godt vil have råd¬givning i hele kommunikationspaletten fremfor kun det trykte. Vi har tre hovedområder, som vi tilbyder kunderne, nemlig strategi, markedsføring, onlinekompetencer. Så Skabertrang passer bedre til, hvad virksomheden reelt er i dag.

Ordet skabertrang sender jo tankerne hen på at få noget til at vokse i stedet for hen på en enkelt platform, nemlig det trykte. Og vi vil godt få ting til at vokse, uanset hvilken platform man er på.

Har det gamle navn ligefrem været et problem for jer?
Vores gamle kunder har godt kunnet lide navnet, for det gav noget substans, at de handlede med Silkeborg Bogtryk.

Men når vi skulle ud og have nye kunder, virkede navnet Silkeborg Bogtryk ret hæmmende, hvis ikke det var kunder, der efterspurgte lige trykopgaver. Navnet sagde jo intet om, at vi også har en masse onlinekompetencer fx hjemmesider og onlinemarkedsføring.

Skabertrang… Lyder det ikk' som om, I sidder og laver lerkrukker?
Nej, og vi sidder heller ikke med en masse grønne planter. Nej, men navnet skal illustrere, at vi er gode til at få ting til at spire og nå nye højder. Så det er egentlig det, vi godt vil have frem i ordets bogstaveligste forstand. Men det er da klart, at sådan et navn tit kræver en forklaring. Vores folk ynder da at sige ”goddag, jeg ringer fra kommunikationshuset Skabertrang." Så det kan ikke helt stå alene endnu, men det kan være, det kommer.

Er det en beslutning, der er taget på få dage eller har den været længe undervejs?
Det er noget, vi har tænkt længe over, og det har ikke været nogen let beslutning. Der har været en vis skepsis om det, og det, synes jeg, er meget forståeligt, når man har så mange år på bagen, som vores virksomhed har. Skabertrang og Silkeborg Bogtryk har faktisk været to virksomheder, der har kørt side om side i en del år. For nogle år siden lagde vi dem sammen under et fællesnavn, Skabertrang Silkeborg Bogtryk, og her i september tog vi så konsekvensen og stregede Silkeborg Bogtryk.

Hvad har navneskiftet kostet jer?
Det har da kostet nogle hundrede tusinde kroner. Det er en proces, der har strukket sig over et års tid, og vi har helt sikkert brugt mange mandetimer på det. Ny hjemmeside, nyt udtryk, hele indpakningen af huset, visitkort, sponsorskilte rundt omkring og et nyt og et gammelt DNA, der skal smelte sammen. Vi var bange for, at vi tabte en masse kunder ved at ændre navn, så derfor brugte vi en del tid på at tale med vores nære kunder om, hvordan de ville opfatte sådan et navneskift. Vi fik heldigvis kun positive tilkendegivelser. De sagde, at de holdt fast i os på grund af de personer, vi har her i virksomheden, og ikke på grund af vores navn.

Har det været pengene værd?
Vores erfaring er selvfølgelig ret kort, for det er kun få måneder siden, vi gennemførte navneskiftet. Men kundernes tilbagemelding har i hvert fald været rigtig positiv, og vores frygt for at miste kunder har ikke været begrundet. Vi har ikke mistet nogen. Samtidig oplever vi, at det allerede er lettere at sparke døre ind med et tidssvarende navn. Når vi henvender os til nye kunder, bliver vi opfattet som det, vi er: Et innovativt hus, der kan hjælpe uanset hvilken platform, der skal kommunikeres på. Så vi oplever med det samme, at det er lettere at komme i kontakt med nye kunder.

Hvornår skal I skifte navn igen?
Det skal vi formentlig aldrig. Jeg synes, det er et skide godt navn, som rammer os rigtig godt ind. Så det holder vi fast ved de næste 157 år.

Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.