Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Træd varsomt - hvis du laver reklamer til unge

Mandag 12. december 2016

Reklamebureauer får ofte opgaver fra virksomheder, som leverer produkter til børn og unge, og her er der særligt stramme regler, som reklamebureauerne gør klogest i at kende.

Træd varsomt

Mindreårige besidder ikke den samme kritiske natur som voksne forbrugere, og derfor gælder der skærpede regler for markedsføring, der er rettet mod netop den aldersgruppe

Der skal ifølge markedsføringsloven tages hensyn til børn og unges naturlige godtroenhed, manglende erfaring, samt hvor lette de er at påvirke og præge.

Målgruppen skal være under 18 år, førend reglerne i markedsføringsloven skærpes. Det betyder også noget, hvilken aldersgruppe markedsføringen henvender sig til. Markedsføring, som fx henvender sig til aldersgruppen 7-8 år, skal bedømmes strengere end noget, der skal ramme de 15-16 årige.

Markedsføringslovens beskyttelse af børn og unge gælder også kun, hvis erhvervsdrivendes markedsføring må siges at være rettet mod børn og unge. Det er tilfældet, hvis en hjemmeside eller et onlinespil med reklamer er udformet til børn og unge. Det afgørende kriterium er, om markedsføringen appellerer til målgruppen, og om det bliver vist et særligt udsat sted, fx på en skole eller institution.

Skærpelsen af reglerne medfører, at forbuddet mod vildledende reklame også skærpes. Det skal være klart for børn og unge, at de udsættes for markedsføring.

Derudover skærpes forbuddet mod spam, hvilket er særligt relevant i forhold til sociale medier. Det er fx ikke tilladt at opfordre børn til at anbefale spil eller konkurrencer på Facebook eller at sende dem målrettet reklame uden forældrenes samtykke.

Markedsføring mod børn og unge må endvidere ikke direkte eller indirekte opfordre til vold og farlig eller hensynsløs adfærd. Det stod fx klart, da Aarhus Byret i 2015 behandlede en sag mod CULT, som er producent af energidrik. CULT lavede i 2009 en reklamefilm, der viste en ung dreng, der begik en stribe af kriminelle handlinger efter at have drukket af en CULT.

I reklamefilmen stjal den unge mand blandt andet en bil, røvede en kiosk og angreb flere perso¬ner. CULT blev idømt en bøde på 100.000 kr. og burde ifølge retten have indset, at reklamen var rettet mod børn og unge, selvom målgruppen var 18-25 år.

Reglerne er også klare, når det handler om at offentliggøre reklamer på offentlige steder indeholdende uanstændigt indhold. Det er ulovligt, og i 2015 modtog Forbrugerombudsmanden 28 klager over en trailer og en reklameplakat for filmen Klovn Forever. Forbrugerombudsmanden fandt dog ikke belæg for, at markedsføringen var i strid med god markedsføringsskik, idet reklamen måtte anses som humoristisk og ikke på grænsen til det stødende.

Her er en række eksempler på situationer, hvor erhvervsdrivende og reklamebureauer kan risikere at overtræde god markedsføringsskik og agtsomhedsnormen i forhold til børn og unge:

  • Brug af sociale medier som led i markedsføring.
  • Vennehvervning, hvor man opfordres til at hverve venner mod betaling af gaver.
  • Fremsendelse af vareprøver/gaver med henblik på omtale i kredse.
  • Konkurrencer indeholdende byrdefulde eller uigennemskuelige vilkår.
  • Anvendelse af seksuelt eller stødende materiale på offentlige områder.
  • Reklamer indeholdende vold, trusler eller hensynsløs adfærd.
  • Reklamer, der handler om alkohol eller rusmidler.
Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.