Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Tidl. formand for Grafisk Arbejdsgiverforening, Palle Rosendahl, om GRAKOMs 150 års jubilæum:

Tidl. formand for Grafisk Arbejdsgiverforening, Palle Rosendahl, om GRAKOMs 150 års jubilæum: Tidligere formand for Grafisk Arbejdsgiverforening, Palle Rosendahl
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Onsdag 21. maj 2025
"Digitaliseringen ændrede branchen, men har også budt på muligheder."

”Overkapacitet af maskiner har været et vilkår i den grafiske branche i mange år. På et tidspunkt begyndte man at dumpe priserne for at fylde maskinerne op. Men det gik ikke i længden. Derfor førte overkapaciteten til, at branchen begyndte at tilpasse sig gennem optimering og opkøb. Virksomheder og produktioner blev lagt sammen, maskiner og bygninger blev solgt fra, og medarbejdere blev fritstillet,” siger Palle Rosendahl, tidligere formand for Grafisk Arbejdsgiverforening. Han var også fjerde generation i Rosendahls, som i 2020 blev solgt til Stibo.

”Vi valgte selv omkring slutningen af 80’erne en strategi, hvor vi opkøbte virksomheder for at bringe overkapaciteten ned, og samtidig fik vi andre kompetencer ind. Bl.a. købte vi en virksomhed i Odense, som lavede indlægssedler til medicinalindustrien. Og det område blev vi rigtig gode til det.”

En ny model i trykkeribranchen

Et produkt, der fik stor betydning for den grafiske branche, var Apples computer Lisa med grafisk brugerflade, der blev lanceret i 1983.

”Sammenlignet med de store dyre grafiske satssystemer var den yderst billig, og med den kunne man lave noget grafisk arbejde, der var i orden. Vi købte den også for at se, hvad man kunne bruge den til. Typograferne var ikke helt tilfredse med kvaliteten og så ikke nogen fremtid i den teknologi, men det gjorde kunderne,” siger Palle Rosendahl, der samtidig betegner Apples første computer som begyndelsen til, at den grafiske branche mistede det tekniske monopol, hvor man skulle være faguddannet typograf for at betjene de traditionelle satssystemer.

”Vi havde altid holdt fanen højt i de grafiske uddannelser, ikke kun inden for typografi og billedbehandling, men også de øvrige fagområder som tryk og bogbind, men da Apple lancerede deres computere, først Lisa og et års tid senere også Macintosh´en, kunne folk selv lave trykklart materiale til deres annoncer til aviser, og brochurer.”

Netop det forhold, at kunderne nu selv kunne fremstille trykklart materiale, blev starten på en ny model i trykkeribranchen, nemlig online-tryk via internettet eller Lasertryk-modellen, som Palle Rosendahl kalder den, og som ud over offset-tryk også bestod af digitaltryk, og dermed kunne der trykkes i små oplag, uden at det blev fordyret.

Og netop digitaliseringen har ændret branchen mest, men også budt på nye forretningsmuligheder, mener Palle Rosendahl.

”De mange opkøb har selvfølgelig også ændret branchen – og jeg tror langt fra, at det er stoppet – men digitaliseringen har betydet, at man kunne outsource store grafiske produktioner til udlandet, fx tilbudsaviser, og det har sænket omkostningerne helt vildt. Samtidig har det givet muligheder for helt andre slags tryk, fx storformater og tryk på tekstiler.”

Palle Rosendahl tror ikke, at konsolideringen i branchen er forbi, og han tror, at trykkerierne bliver stadigt større.

”Internationale virksomheder, der har behov for tryksager, trækker deres leverandører med ud i verden. Det har vi set med Elanders, et stort trykkeri i Sverige, samt Nokia, der flyttede deres trykkeri med til Polen, så de kunne få tryksager inden for en time.”

GRAKOM har stor betydning for branchen

Palle Rosendahl synes, at GRAKOM har formået at fange tendenserne i tiden, bl.a. ved at ændre sig fra at være en arbejdsgiverforening.

”Det blev gammeldags med en arbejdsgiverforening, fordi de gamle modsætninger mellem arbejdsgiver og arbejdstager ikke eksisterer længere. I dag er der mere et samarbejde mellem HK og GRAKOM. Og GRAKOM formår at favne hele kommunikationsindustrien til gavn for alle typer medlemmer,” lyder det fra Palle Rosendahl, der sad i GRAKOMs bestyrelse i omkring 30 år.

Artiklen blev bragt første gang i GRAKOMs jubilæumsmagasin 02/2025

Læs også
GRAKOMs 150-års jubilæumsfest samlede hele kommunikationsindustrien til en uforglemmelig fejring i FÆNGSLET i Horsens. En aften, hvor vi både hyldede fortiden og kiggede mod fremtiden.
“Nådada” blev dagens nye mindset, da KOMM Dagen 2025 samlede hele kommunikationsindustrien i Horsens. Med skarpe oplæg fra spændende og indsigtsfulde stemmer – fra økonomi og EU-politik til fremtidsforskning og marketing – bød dagen på energi, perspektiv og nye redskaber til en industri i konstant forandring.