Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Svenskere tager til Danmark for at blive grafisk teknikere

Svenskere tager til Danmark for at blive grafisk teknikere Foto: Colourbox
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Torsdag 29. februar 2024
Pilotprojekt sender svenskere på grafisk tekniker-uddannelse på Techcollege i Danmark. Både hos Stibo, hvor eleverne arbejder, og hos GRAKOM, som har rådgivet med projektet, er man meget tilfredse med at udbrede uddannelsen til både svenske og norske studerende. Og de svenske elever er også meget glade for forløbet.

I Sverige oplever man stor mangel på grafisk teknikere. En af årsagerne er, at der ikke findes en lignende uddannelse, som den der findes i Danmark på Techcollege i Aalborg.

Det var egentlig Stibo i Sverige, der fik ideen til at sende svenskerne over sundet til Danmark. Stibo havde nemlig et behov for at få uddannet deres medarbejdere, og der blev fundet frem til en god og brugbar model i et fint samarbejde mellem virksomheden og skolen.

Derfor blev Arvid Hagström på 23 år og Oliver Carmdahl på 21 år sendt til Techcollege i Aalborg, hvor de i slutningen af februar startede på deres andet hovedforløb og specialefag på teknisk grafiker-uddannelsen som en del af et pilotprojekt, der har til formål at uddanne grafisk teknikere til Sverige.

Stibo Complete Danmark, der i øjeblikket har 11 elever, hvor størstedelen er grafisk tekniker-elever, hilser de nuværende og kommende elever fra både Sverige og Norge velkomne, fortæller COO i Stibo Complete Danmark, Frank Sørensen:

"Vi tror, at jo flere elever - uanset om det er danske, svenske eller norske, kun vil styrke uddannelsen og Techcollege yderligere, så vi hilser dem meget velkommen."

GRAKOM har været involveret i pilotprojektet med de svenske, fortæller uddannelseschef i GRAKOM, Anders Mosumgaard:

”Vi har bidraget med rådgivning i processen både for at hjælpe vores medlem Stibo Complete, og for at være med til at styrke grafisk tekniker-uddannelsen på Techcollege, som er en helt unik uddannelse i Skandinavien.”

Til dagligt arbejder de to grafisk tekniker-elever i Stibo Complete, der ligger i Katrineholm vest for Stockholm, og her har kollegerne taget godt imod den viden, som Arvid og Oliver bringer med tilbage.

”Vi er blevet dygtigere og får en masse ny viden med hjem. Og så har vi lært nye måder at gøre arbejdet på,” fortæller Arvid Hagström, mens Oliver Carmdahl tilføjer:

”Vi kommer med nogle idéer, som dem derhjemme ikke har tænkt på.”

De to grafisk tekniker-elever har foreløbig været i Danmark ad tre omgange for at følge uddannelsen. Det eneste, der har været problemer med er sproget, siger Oliver:

”Første gang vi var her, var det ret svært, men det er efterhånden blevet nemmere. Og hvis man ikke forstår, kan man altid slå over i engelsk.”

Grafisk Uddannelsesudvalg er sammen med Techcollege i kontakt med de svenske organisationer, som har et ønske om et samarbejde med Techcollege for at bruge grafisk teknikeruddannelsen mere generelt.

”Og et samarbejde med Norge kunne også være en oplagt mulighed, da de heller ikke har en tilsvarende skole, ” siger Anders Mosumgaard, der samtidig er formand for Grafisk Uddannelsesudvalg

Læs også
Dette er den sidste artikel i serien om, hvordan det er som ung at arbejde i bureaubranchen, og hvilke krav og forventninger de unge har til branchen.
Hvis man ikke var med på det GRAKOMs ESG-rådgiver Jonas Vinther Pedersen fortalte om, hvordan man kan bruge ClimateCalc til klimaberegning af alle produkter, man kan trykke eller printe på, så har man chancen igen i næste uge. Og Jonas Vinther Pedersen står også altid til rådighed med svar på spørgsmål. Fx. om man kan bruge ClimateCalc, hvis man ikke selv producerer.