Svanemærkningen virker
Af Martin Einfeldt
Danske trykkerier har i årevis arbejdet med at miljøoptimere hele tryksagens livscyklus, og størstedelen af danske tryksager kommer fra trykkerier, som er miljømærket med Svanen og/eller EU-blomsten. Mange har også et ISO-certificeret miljøledelsessystem.
Trykkeriet WERKs Grafiske Hus er blevet Svanemærket i 2020. Bogtrykker Allan Werk fortæller:
»Internt i huset har vi altid arbejdet efter, at vi skulle kunne leve op til kriterierne i Svanemærket. Men vi har ikke haft de administrative ressourcer til at få papir på det. Vi er en lille virksomhed med 14 ansatte uden en akademisk medarbejder til at tage sig af det."
Han fortsætter:
"Da GRAKOM gav os mulighed for, at vi for en overskuelig omkostning kunne blive certificeret til Svanemærket, sagde vi ja. Vi skulle ikke lave noget om i vores produktion, vi opfyldte allerede kravene. Og nu frygter vi ikke den administrative byrde fremadrettet. Den anden vigtige grund til, at vi gik ind i det, er, at hvis man ikke har Svanemærket, kan man måske inden for kort tid få problemer med at levere til offentlige kunder og visse industrikunder. Det krav kan komme i morgen, næste måned eller næste år.«
Svanemærket
Svanemærket stiller miljøkrav i verdensklasse, og er et af de bedste mærker til at sikre bæredygtige tryksager og emballage.
Svanen stiller krav hele vejen gennem produktets livscyklus: Om råstoffer og trykfarver, om effektiv udnyttelse af energi og materialer i produktionen og om det færdige produkts kvalitet, levetid og mulighed for genanvendelse. Kravene bliver jævnligt skærpet for at sikre at trykkerierne hele tiden forbedrer deres miljøarbejde.
Danske svanemærkede tryksager er fx ikke tilsat tungmetaller, de skader ikke miljøet med kemikalier, og de indeholder ingen farlige stoffer. Alt dette skal dokumenteres af trykkeriet.
Artiklen blev første gang bragt på trykmedansvar.dk