Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Strammere krav til svanemærkede tryksager

Strammere krav til svanemærkede tryksager Svanemærket har netop strammet kravene til trykkerier og tryksager. De nye krav har fokus på cirkulær økonomi og klimabelastning.
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Mandag 01. november 2021
Svanemærket har netop strammet kravene til trykkerier og tryksager. De nye krav har fokus på cirkulær økonomi og klimabelastning. Som noget nyt bliver det muligt at svanemærke emballagetryksager til e-handel.

Med lanceringen af de nye krav til Svanemærket er fokus på at mindske trykkeriers og tryksagers samlede aftryk på miljø og klima samt på at fremme et godt arbejdsmiljø.

I de nye krav er der lagt stor vægt på at reducere miljø- og klimapåvirkningen i hele værdikæden. Bl.a. er der nye skærpede krav til indkøb og brug af bæredygtigt produceret papir og andre trykmaterialer som tekstil, plast og andet skiltemateriale. Og kravene til trykkeriets energiforbrug er ligeledes skærpet.

Samtidig er der nye krav om, at trykkerierne skal dokumentere, at trykfarver, toner, lime og lakker ikke skaber problemer i forbindelse med afsværtning og recirkulering af tryksager. Når tryksager på denne måde bliver egnet til genanvendelse, bliver det muligt at mindske både ressourceforbrug og affaldsmængder, ligesom det fremmer cirkulær økonomi.

”Vi har travlt med at vende udviklingen og skal bl.a. have reduceret klimabelastningen og fremmet den cirkulære økonomi. Derfor bør tryksager være designet til genanvendelse og leve op til skrappe krav til miljø og klima”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark og fortsætter:

”Svanemærket er et af de mest omfattende og avancerede miljømærker, der findes. Svanemærket ser på hele produktets livscyklus – fra råmateriale til trykproces og tilbage i kredsløbet. På den måde vejleder de nye kriterier effektivt de virksomheder i den grafiske branche, der gerne vil være i front på den grønne omstilling og arbejde for en miljømæssig, bæredygtig udvikling”.

GRAKOMs miljø- og klimachef, Carsten Bøg, er tilfreds med, at Svanemærket endnu engang strammer kravene til, hvad der skal leves op til for at få og kunne bruge dette miljømærke.

"Svanen er som bekendt et af de få rigtige produktrelevante miljømærker, vi har, som stiller krav til hele produktets livscyklus. De nye krav, denne gang, er - hvis jeg skal udtrykke det mildt - ambitiøse og kravene sætter 'tommelfingeren' ret præcist på de områder, der er relevante i det grafiske produkts livscyklus. Svanemærket er et af de mest produktrelevante miljømærker der findes for tryksager og skal, hvis den position til stadig skal bevares, hele tiden sætte 'baren' højere. Så vi er godt tilfredse med, at dette også er sket denne gang."

Vækst i e-handel skaber stigende efterspørgsel på emballage 
I takt med, at onlinehandel stiger, har Miljømærkning Danmark også besluttet at gøre det muligt at svanemærke papirbaserede e-handelstryksager som fx forsendelseskasser, papkuverter og forsendelsesposer. Netop papirbaseret emballage den højeste genanvendelsesgrad på 84,8 procent ifølge Norstat.

Svanemærket er kendt af forbrugerne
94 procent af danskerne kender Svanemærket, og 63 procent af danskerne ser efter Svanemærket, når de vælger varer.

Læs også
Hele 83 pct. i Bureaubiz' bureaulederundersøgelse anser AI som det vigtigste forretningsområde i de næste seks måneder. Bureaubranchen er nået til fase 3, siger Henrik Jensen, der har forskningen i ryggen.
EU’s Ministerråd har netop vedtaget PPWR-forordningen, som stiller ambitiøse krav om minimumsmål for, hvor meget emballage, der skal være af genanvendeligt materiale, og hvor meget der skal kunne genbruges. Der er også krav til at minimere og undgå unødvendigt emballage.