Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Besparelser ved arbejde med energiledelse

Carsten Bøg
Direktør for ESG & bæredygtig udvikling Carsten Bøg
Tirsdag 13. juni 2017
I februar 2017 sluttede EMSPI-energiprojektet som Grakom og 21 medlemsvirksomheder har deltaget i. Projektet er finansieret af EU og har til formål at implementere energiledelse i grafiske virksomheder og dermed understøtte løbende forbedringer af energieffektiviteten i virksomhederne.
Udover at implementere energiledelse har de deltagende danske virksomheder samlet set reduceret deres energiforbrug med ca. 10% i projektperioden fra 2014 til 2017. Projektet viser, at potentialerne for forbedringer er særligt stort i relation til belysning, trykluft, ventilation og rumvarme.

I projektperioden har Grakom fungeret som virksomhedernes energikonsulent og har hjulpet virksomhederne med at lave energigennemgang og fastlægge procedurer for energiledelse.

Energigennemgangen i de deltagende danske virksomheder viser, at der i alle virksomheder er et potentiale for reduktion af energiforbruget. Projektet viser, at potentialet er særligt stort i relation til belysning, trykluft, ventilation og rumvarme.

  • Belysning: Der har i de seneste år været en hastig teknologisk udvikling relateret til belysning, der gør, at de fleste grafiske virksomheder med gamle belysningsanlæg kan opnå store besparelser på belysning. Dels er lyskilderne blevet mere energieffektive og dels er mulighederne for styring af belysningen i forhold til dagslys og aktivitet blevet mærkbart forbedret. Projektet viser at virksomheder der arbejder både med lyskilderne og med styringen kan opnå besparelser på op til 75%.

  • Trykluft: Energiforbrug til produktion af trykluft er som hovedregel en ikke ubetydelig del af virksomhedens samlede energiforbrug, og et bevidst fokus på en række forhold kan føre til store besparelser. En væsentlig del af den energi der anvendes til produktion af trykluften bliver i selve kompressoren omdannet til varme, og denne varme kan med fordel anvendes til rumopvarmning, hvilket kun sker i få virksomheder. Et andet potentiale for besparelser ligger i fokus på lækagetabet i trykluftsystemet, der typisk ligger på 20-40% i en virksomhed, der ikke har beskæftiget sig med lækagetab. Endelig er de grafiske virksomheder under konstant forandring, og der kan derfor være et potentiale i analyser af om trykluftforsyningen er tilpasset det aktuelle behov.

  • Ventilation: I mange grafiske virksomheder er ventilationsanlæggene dimensioneret efter forhold, der ikke længere er aktuelle. Anvendelsen af de kemikalier der oprindelig lå til grund for dimensionering og valg af anlægget er ikke længere relevant, enten fordi maskiner er udskiftet eller afvaskningsmidler er blevet substitueret. Desuden viser projektet at mange ventilationsanlæg ikke bliver vedligeholdt systematisk og ikke kan reguleres effektivt.

  • Rumvarme: Varmeanlæggene i de grafiske virksomheder er ofte af ældre dato og har ikke de reguleringsmuligheder, som de moderne anlæg har. Samtidig er der virksomheder der har varmeanlægget integreret i ventilationsanlægget, og hvis der samtidig ikke længere er behov for ventilation, så medfører denne opvarmningsform et unødvendigt energitab.

Erfaringerne fra projektet viser også, at det er helt afgørende for gennemførelse af energiforbedringerne og implementering af energiledelse, at der ledelsesmæssigt prioriteres ressourcer til projekterne. De virksomheder som formår at sætte energi på dagsordenen oplever betragtelige forbedringer af energipræstationen. Dermed er det største potentiale for forbedring af energipræstationen i virksomheden ganske enkelt om virksomheden vil det.

Der er i EMSPI-projektet udarbejdet en række værktøjer og guidelines, der kan downloades fra www.emspi.eu.

Den samlede evaluering af EMSPI-projektet kan downloades her.

Har du spørgsmål til energiledelse eller energieffektivisering, kan du kontakte Grakoms miljøafdeling på 63127000.


Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.