Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Sjællænderne er truet på grafisk uddannelse

Mandag 28. august 2017
Antallet af elever, der starter på grafisk teknikeruddannelsen, er på omkring 60 om året, selvom uddannelsen nu kun udbydes et sted i landet. Men det har vist sig at være en udfordring at lokke elever fra det østlige Danmark til uddannelsen i Aalborg. 7. juni mødtes 12 mænd på Tech College Aalborg for at drøfte problemet.



Vi er i den heldige situation, at vi er blevet landsskole,« indledte uddannelsesleder, Mikkel Drejer Raunslund, aftenens møde i et af de lokaler, der normalt bruges til undervisning af grafisk teknikerelever.

»Vi har egentlig elever nok, der gerne vil ind. Men vi har nogle problemer omkring mobiliteten. Vi har svært ved at få elever ind fra Sydvestdanmark og Sjælland,« fortsatte han.

Mødet var arrangeret af Grakom Nordjylland, og deltagerne på mødet var repræsentanter for grafiske virksomheder og tre repræsentanter fra Tech College Aalborg. Grakoms uddannelseschef, Anders Mosumgaard, deltog også på mødet, han fortalte, at uddannelsen er i fremgang, og at der nu bliver indgået cirka 60 uddannelsesaftaler om året. En smule under de 80, der er målet for uddannelsen.

»Det er vores opfattelse, at der er behov for omkring 80 elever om året. Problemet er, at de fleste praktikpladser ligger andre steder end i Aalborg. Så det er nødvendigt for branchen, at vi kan få virksomhederne til at rekruttere eleverne lokalt. Blandt andet derfor iværksættes der en kampagne i efteråret, hvor ét af målene er at hjælpe virksomhederne med information om, hvordan de rekrutterer lokalt,« sagde Anders Mosumgaard.

Ideen med aftenens møde var at bringe erhvervslivet sammen med skolen, så de to parter kunne lære af hinanden, sagde initiativtager, Hans Christian Højslet, adm. direktør i Dafolo.

»Jeg tror, at mange af de små virksomheder ikke kender så meget til det arbejde, skolen laver. Jeg tror, det er vigtigt, at de også får lov til at fortælle skolen om deres behov.«

Og det var netop, hvad en af de fremmødte gjorde.

»Kunne man ikke korte grundforløbet på 20 uger ned for at lokke flere fynboer og sjællændere med?« Spørgsmålet kom fra direktør i Basis Tryk, Frits Danielsen, og blev besvaret af Grakoms uddannelseschef, Anders Mosumgaard:

»De 20 uger kan vi desværre ikke ændre ved. Reformen fra 2015 slog klart fast, at det er 20 uger. Men jeg tror, at vi kommer til at se flere af den type uddannelsesaftaler, der hedder ny mesterlære. Hvor man i princippet gennemfører hele eller dele af grundforløbet i virksomheden.«

Faglærer, Carsten Kristiansen, tilføjede, at næsten 20 pct. af uddannelsesaftalerne som grafisk tekniker sidste år var indgået som ny mesterlære.
Mangler identitetCarsten Kristiansen mener, at en del af udfordringen ved grafisk teknikeruddannelsen er, at den mangler en klar identitet.

»Det er svært at give grafisk teknikeruddannelsen en identitet, fordi den er så bred, som den er. Så eleverne får ikke samme faglige identitet, som en tømrer eller en murer. Det er måske noget, vi bliver nødt til at tænke over.«

»Vi burde ellers mestre markedsføring i vores fag, skulle man tro,« tilføjede Frits Danielsen med et smil.

Hans Christian Højslet efterlyste, at skolen gør mere for at gøre eleverne klart, hvad arbejdet i den grafiske branche egentlig er.

»De unge mennesker er desværre ofte helt væk fra virkelighedens verden. De får et chok, når de kommer ud på virksomheden, og ser, hvad de skal lave.«

Der var enighed hele bordet rundt om, at der er behov for bredere rekruttering i landet, end tilfældet er i dag.

»Jeg tror ikke, de unge mennesker er blevet mere mobile med årene. Tværtimod,« lød vurderingen fra faglærer, Carsten Kristiansen.

»For at understøtte rekrutteringen til grafisk teknikeruddannelsen kan jeg forestille mig, at vi meget gerne vil være med til som brancheforening at facilitere fx et årligt åbent hus-arrangement på et sjællandsk trykkeri sammen med skolen,« sagde Anders Mosumgaard.

»Så kan potentielle elever komme ud og møde skolen der, uden at de skal rejse helt til Aalborg.«

Hans Christian Højslet var godt tilfreds efter mødet, selvom han havde håbet, at flere virksomheder ville være mødt op.

»Jeg tror, der er mere opbakning til skolen og de initiativer, skolen tager, når man får talt sammen. Formentlig giver det her møde en opbakning til, at vi får lavet nogle mere fleksible praktikpladser. Jeg håber, der bliver flere virksomheder, der vil ansætte nogle elever.«
Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.