Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Sæt dit firma under lup

Michael Brochmann
Markedschef Michael Brochmann
Torsdag 08. december 2016
Stor forskningsrapport med over 100 virksomheder beskriver flere veje til at håndtere udfordringerne for den grafiske branche. Det vigtigste er at se nøje på sin forretning og træffe et aktivt valg om strategien, lyder anbefalingen fra Grakom.

Sæt dit firma under lup

[fact]Kom på et tredages workshopforløb og bliv klogere.

Tre virksomheder har mulighed for at deltage i workshopforløb om udvikling af jeres forretningsmodel. I forløbet introduceres en struktur til forretningsmodeludvikling.

Læs mere og tilmeld dig her[/fact]Stor forskningsrapport med over 100 virksomheder beskriver flere veje til at håndtere udfordringerne for den grafiske branche. Det vigtigste er at se nøje på sin forretning og træffe et aktivt valg om strategien, lyder anbefalingen fra Grakom.

Hele 123 virksomheder har deltaget i rapporten ”Den grafiske branche under forandring,” udarbejdet af tre forskere ved Syddansk Universitet (SDU) for Grakom. Baggrunden er dyster, som en stribe tal i indledningen af rapporten dokumenterer:

  • Antallet af grafiske virksomheder er på ti år faldet 25 procent – fra 600 i 2006 til 450 i 2015
  • Antallet af beskæftigede er dykket 35 procent – fra 8.600 i 2006 til 5.600 i 2015
  • Reklameomsætningen er faldet fra 26-27 mia. kr. lige før finanskrisen til 21-22 mia. kr.
  • Digitale annoncer har mere end fordoblet andelen til godt 40 procent, mens andelen for tryksager er skrumpet fra knap 24 til 17 procent – endda i et faldende marked

»Rapporten bekræfter billedet af en branche under hårdt pres og med udsigt til endnu færre virksomheder. Men rapporten viser også, at der er håb og muligheder for de virksomheder, der formår at tilpasse forretningsmodellen, så det ikke kun handler om at producere en masse tryksager. Forskerne giver ingen lette svar på, hvordan omstillingen skal foregå, men rapporten kortlægger barrierer for vækst og beskriver mere detaljeret, hvordan fem virksomheder har grebet udfordringerne meget forskelligt an,« siger Michael Brochmann, medlemschef i Grakom.

De mange svar fra Grakom-medlemmer har i hans øjne sikret, ”at resultaterne er blevet meget solide og derfor har stor værdi for branchen. Vi har fået et velfunderet, erhvervsrettet forskningsarbejde.«

Udfordringer har branchen nok af, som de indledende tal viste, og samtidig bliver grafiske virksomheder mere og mere digitale. I gennemsnit har virksomhederne vurderet, at tryk blot vil udgøre to tredjedele af omsætningen i 2021 – mod over tre fjerdedele i 2011. Til gengæld vokser bureau-aktiviteterne og især onlineomsætningen til samlet en tredjedel af salget fra tidligere knap en fjerdedel.

”Se grundigt på forretningen”
Den største udfordring eller barriere for vækst er svindende kundegrundlag – fx at foreningsblade, regnskaber og meget andet nu ofte kun findes digitalt. De to næststørste barrierer er fokus på den daglige drift – underforstået, at der ikke bliver tid til strategiske overvejelser – og mangel på økonomiske muskler, fx ved investeringer i maskiner og ny teknologi.

De tre faktorer, som omvendt kan sætte ekstra fart på hjulene, er, når ledelsen ændrer strategi og opstiller nye mål, når nye kunder kommer til, og endelig når ny teknologi bliver indført.

»Svarene viser for mig at se, at det vigtigste er at gøre noget. Man er nødt til at se grundigt på sin forretning og undersøge, hvad der virker, og eventuelt justere strategien og forretningsmodellen.

Det er farligt bare at køre videre på rutinerne – det er det, der gør, at mange lukker,« advarer Michael Brochmann.

Fem veje for firmaer
SDU-rapporten kortlægger, at virksomhederne i branchen typisk vælger fem veje, når strategien bliver justeret:

»Mange vælger at fastholde kerneforretningen med trykkeri og andre klassiske grafiske ydelser i en fornyet og moderne udgave. Det kan enten ske ved at superoptimere med en bred, moderne og effektiv maskinpark, der kan håndtere stort set alle opgaver hurtigt og til konkurrencedygtige priser. En anden variant er at opdyrke en niche inden for den oprindelige kerneforretning,« siger Michael Brochmann.

»Andre vælger at supplere kerneforretningen med digitale ydelser og en bureaudel, som både kan omfatte grafisk rådgivning, reklamebureau og måske decideret analyse. Det kræver dog andre kompetencer i virksomheden og en ændret positionering i markedet,« tilføjer Grakoms medlemschef.

Også logistik er kommet på menukortet i en del grafiske virksomheder.
Fx ved at tilbyde lagerkapacitet og lagerstyring for koncerner og virksomheder med stort forbrug af tryksager og dertilhørende print-on-demand.

Tre andre virksomhedstyper har på mere drastisk vis gjort op med trykmaskiner og klassisk, grafisk produktion.

»Nogle er enten blevet helt digitale eller har valgt bureauvejen. Andre har droppet egenproduktionen, men fortsætter som grafisk hus – nu blot ved at outsource og bruge underleverandører enten herhjemme eller i udlandet.

Endelig har den sidste gruppe fravalgt maskinerne for at blive brokere, altså formidlere af trykopgaver. De har en række kompetencer og et stort branchekendskab, som kan være værdifuldt for eksempelvis store indkøbere af trykopgaver og grafiske løsninger,« siger Michael Brochmann.

Som brancheorganisation anbefaler Grakom ingen af de fem veje frem for andre, understreger Michael Brochmann:

»Hvis man udelukkende baserer sin forretning på at trykke fra en pdf-fil og intet andet, er man virkelig udfordret og konkurrerer kun på prisen. I stedet skal man vurdere hele virksomheden – forretningsgange, kunder, produkter, bemanding, maskinpark og så videre – og finde ud af, hvordan man kan bevæge sig opad i værdikæden og tilbyde løsninger, der gavner kunderne, og som kunderne kan og vil betale for.

Man skal også have nye forretningsområder for øje, og dele af branchen oplever fremgang, fx emballage, skilte og storformattryk.«

Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.