Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Sådan kortlægger du virksomhedens risici

Sådan kortlægger du virksomhedens risici Foto: Colourbox
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Tirsdag 21. januar 2025
Formålet med risikostyring er at optimere omkostninger, profit og lagerbeholdninger, hvis der indtræffer begivenheder, som påvirker forsyningskædens effektivitet og stabilitet.

58 pct. ledere i store og mellemstore virksomheder mener, at risiciene i forsyningskæderne er blevet større, og næsten lige så mange (47 pct.) forventer, at de vil stige yderligere i de kommende år. 

Det viser en undersøgelse om risikostyring, som Jan Stentoft og Simon Sølvsten, der er henh. professor på Institut for Erhverv og Bæredygtighed på Syddansk Universitet og director of European Center for Risk & Resilience Studies, har foretaget.

Undersøgelsen, som er foretaget i august 2024, viser desuden, at 29 pct. vurderer, at tabene er højere end forventet, og at geopolitiske faktorer, som Brexit og handelskrige, er den største udfordring for risikostyring.  

Undersøgelsen viser også, at knap halvdelen (45 pct.) mener, at omfanget af det tab, de har lidt, er som forventet. Knap en tredjedel (29 pct.) mener, at tabene er højere eller meget højere end forventet.

Det er især de geopolitiske faktorer, der har den største indflydelse på risikostyringen, mener respondenterne i undersøgelsen. Geopolitiske faktorer kan fx være Brexit, handelskrig mellem USA og Kina, den russiske invasion af Ukraine. Dernæst følger faktorer som pandemier, tilgængelighed af energi og ESG. Især de store virksomheder ser ESG som en risikofaktor.

Over halvdelen mener, at risiciene er blevet større. Godt en femtedel mener, at de er uændrede, mens en tilsvarende andel mener, at de er blevet mindre.

Knap halvdelen forventer, at risiciene i forsyningskæderne bliver større i de kommende år, mens 39 pct. mener, at de forbliver uændrede. 12 pct. mener, at de bliver mindre.

Endelig viser undersøgelsen, at 26 pct. mener, at der vil ske betydelige ændringer i virksomhedens forsyningskæde de kommende 12 måneder, mens 66 pct. angiver, at der vil ske finjusteringer. 1 pct. mener, at der vil ske store omstruktureringer i forsyningskæderne.

Sådan kortlægger du virksomhedens risici:

Fase 1: Identifikation af risici

I første fase kortlægger man hele sin forsyningskæde for at forstå de indbyrdes afhængigheder. Det gælder både kortlægning af direkte leverandører, underleverandører og tredjepartsaktører.

Fase 2:  Risikovurdering


De identificerede risici skal vurderes ud fra, hvad sandsynligheden er for, om de vil forekomme, samt hvilken påvirkning de vil have på virksomheden.

Fase 3: Behandling af risici


Efter at have vurderet de forskellige risici, kan de prioriteres ift., hvor mange ressourcer man skal afsætte til at afbøde virkningerne af disse risici. Fx om man skal bruge ressourcer på at eliminere en risiko, og om der er en risiko, man kan acceptere at leve med. Mellem disse yderpunkter er der risici, som man kan mindske ved fx at øge sikkerhedslagre og overføre risici gennem kontrakter, forsikringer og kurssikringer.

Fase 4: Overvågning af risici


Opsætning af overvågning, så man opdager, hvis der opstår nye risici, så man evt. kan tilpasse sin risikostyringsstrategi.

Fase 5: Beredskabsplan


Med en beredskabsplan kan man hurtigt reetablere sine processer efter eventuelle forstyrrelser. Disse planer bør indeholde specifikke handlinger, der sikrer den nødvendige agilitet for at tilpasse organisationen til det nye scenarie.

Artiklen har først været brag i GRAKOMs medlemmagasin: Kommunikationsindustrien 4/2024.

Læs også
Risikostyring skal udøves regelmæssigt, for virkeligheden er blevet meget mere dynamisk og uforudsigelig. Det mener professor Jan Stentoft.
KLM har i en radioreklame brugt ordet bæredygtig. Ifølge Forbrugerombudsmanden gav det forbrugerne indtryk af, at der var større klima- og miljømæssige fordele, end der i realiteten var.