Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Sådan kan man leve af fotokunst

Sådan kan man leve af fotokunst Karen Vesterager og Jacob Surland
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Torsdag 25. maj 2023
Karen Vesterager og Jacob Surland lever af deres passion, fordi de aldrig springer over, hvor gærdet er lavest.

Kan man leve af fotokunst? Det kan man godt, hvis man hedder Jacob Surland og Karen Vesterager. Opskriften er at have en passion og aldrig at springe over, hvor gærdet er lavest.

Jacob Surland, der for nylig blev kåret af dff som Årets Fotograf 2023 og yderligere vandt 4 guld-, 2 sølv- og 5 bronzemedaljer, har sammen med sin kone, Karen Vesterager, der vandt 1 guld-, 2 sølv- og 1 bronzemedaljer ved samme konkurrence, siden 2022 været medejere af et galleri i København, og lever nu fuld tid af deres kunstfotografier.

Digital Art Jacob Surland 93P AAF 81 7 0000 333

Jacob Surlands billede, der vandt guld i digital art ved Årets Fotograf 2023

Karen Vesterager GULD Dansk Miljø

Karen Vesteragers billede, der vandt guld i tema - dansk miljø ved Årets Fotograf i 2023

De arbejder meget med at gøre deres billeder attraktive. En måde at gøre det på, er kun at fremstille 30 eksemplarer af hvert produkt. Det gør deres fotos til sjældne og eksklusive værker, og er derfor interessante for samlere. Det eksklusive går igennem alt deres arbejde.

”Vi hæver hele tiden barren for alt det, vi laver. Vi går efter kvalitet igennem hele processen, fx ved at vælge museumskvalitet i tryk og indramning, og når vi fx signerer og nummerer vores fotos, og kun laver én limited edition, så bliver det et eksklusivt produkt. Samtidig bliver det ifølge dansk lovgivning til en kunstgenstand,” siger Jacob Surland.

Et eksempel på, at Karen Vesterager ikke blot undgår at springe over, hvor gærdet er lavest, men nærmere hopper over, hvor det er højest, er et billede, hvor der gik to år, fra hun fik ideen til det var færdigt.

Historien er som følger:

”Jeg ville tage et billede ved Irmahønen ved Sortedamssøen, og startede med at overveje komposition, tid på året, tid på døgnet og så videre, men jeg fik ikke taget et billede, som jeg synes, var det rigtige.”

Efter en del overvejelser, fandt Karen Vesterager på at tage et billede, der ikke fandtes i virkeligheden.

”Jeg kom på ideen med ’Et døgn med Irmahønen’. Jacob og jeg bookede en overnatning på et hotel tæt ved Sortedamssøen, og jeg gik ned og tog i alt 2.200 billeder hen over hele døgnet.”

Karen Vesterager satte derefter billederne sammen til en slags timelapse billede, hvor der er dag i venstre side af billedet, dernæst solnedgang og i højre side er der nat. Hvis man kigger på uret, så kan man se, at det er aften, mens reflektionen i Sortedamssøen er om morgenen.

Et Døgn Med Irmahønen

Karen Vesteragers billede, Et døgn med Irma-hønen

"Vi ville bare lave fede billeder"

Ægteparret, der begge er medlem af dff - En del af GRAKOM, startede med at fotografere i 2012.

”Vi ville bare lave fede billeder rundt omkring i verden, men så mødte vi den canadiske gallerist, Mona Youssef i 2014. Hun lærte os, hvordan vi blev professionelle kunstnere ved at kræse om det fysiske produkt, lave udstillinger, brochurer, visitkort, og fortælle kunderne om det, vi laver,” siger Jacob Surland.

I 2017 kom den første store anerkendelse i form af, at både Jacob Surland og Karen Vesterager blev optaget på Florence Biennalen i 2017.

Efterfølgende er Jacob Surland og Karen Vesterager begyndt at udstille på forskellige gallerier, bl.a. hos Nina Sampson på Østerbro samt i Galleri København, der ligger på Gl. Kongevej 137. Og sidste år blev de to fotografer medejere af Galleri København.

”Det giver os en større fortjeneste og en større medbestemmelsesret i galleriet, og så bruger vi det meget til at invitere gæster ind til at se vores fysiske produkter,” siger Karen Vesterager, der først i år er gået fuldtids som kunstfotograf, mens Jacob Surland gjorde det samme i 2020. Tidligere var Karen Vesterager naturvejleder, mens Jacob Surland har været it-mand.

Læs også
Otte fotografer løb med titlerne, da Årets Fotograf 2023 blev kåret.
Hele 83 pct. i Bureaubiz' bureaulederundersøgelse anser AI som det vigtigste forretningsområde i de næste seks måneder. Bureaubranchen er nået til fase 3, siger Henrik Jensen, der har forskningen i ryggen.