Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Sådan er trends og forventninger inden for digital tryk

Mads Lindegaard
Cheføkonom Mads Lindegaard
Torsdag 22. november 2018
I sin nye Census-rapport sammenligner Fespa de forskellige landes brancher inden for storformat og digitaltryk. De 68 respondenter fra de danske grafiske virksomheder passer i det store billede godt med tallene fra resten af verden. De danske virksomheder er dog mere optaget af at få forkortet deres produktionstid.

12. og 13. november blev Fespa’s farvestrålende rapport om trends inden for digitaltryk og storformat – Fespa Census - præsenteret i henholdsvis København og Vejle. Emma Tuddenham, Fespas associations manager, stod for præsentationen, hvor hun blandt andet kom ind på, hvordan de Danmark afviger fra de internationale tendenser.

20181112_kj_001.jpg

 

Danske virksomheder vil forkorte leveringstiden

Rapporten peger på, at brancherne er præget af en høj grad af optimisme for fremtiden. Det afspejler sig også i, at 47 pct. af virksomhederne har sendt medarbejdere på videreuddannelse i nye uddannelsesværktøjer som fx Adobe Creative Suite i løbet af de seneste to år.

De danske virksomheder forventer, at kunderne vil lægge stigende vægt på kortere produktionstider og hurtigere levering og i stigende grad vil efterspørge små ordrer. Fx svarer 65 pct. at de forventer at sælge på kortere leveringstid. Det er tendenser, der er mere udtalt i Danmark end i svarene på verdensplan.

Undersøgelsen spørger også til, hvad der er motivet, når virksomhederne køber nyt udstyr. Her svarer størstedelen af de danske virksomheder, 66 pct., at det er for at reducere omkostningerne. På verdensplan lyder det mest udbredte svar, at man investerer for at øge sin kapacitet.

 

Lavere grøn efterspørgsel

De danske tal afslørede, at kundernes efterspørgsel i Danmark efter var marginalt lavere efter miljøvenlige produkter og tjenester, hvilket i første omgang havde undret Emma Tuddenham. I international sammenhæng har de danske trykkerier nemlig ry for at være blandt de grønneste i verden. Hun mente dog, forskellen skyldes, at den danske trykkeribranche længe har beskæftiget sig miljø, idet branchen har været underlagt større miljøkrav og en strammere miljølovgivning end de fleste andre lande. Miljøvenlige produkter er derfor blevet til et helt normalt krav hos kunderne. I resten af verden er miljø- og klimainteressen derimod først kommet til senere, og derfor ligger den højt i kundernes bevidsthed for tiden.

Rapporten afslørede også, at den typiske danske deltager i undersøgelsen var en smule ældre og var oftere mand sammenlignet med resten af verden. Blandt de danske deltagere var 88 pct. mænd og den gennemsnitlige deltager var 48 år. På verdensplan er 80 pct. mænd og den gennemsnitlige deltager var 44

 

Om Fespas 'Print Census Report':

Rapporten sætter fokus på hovedtrends indenfor digitaltryk og storformat.

Den udkommer med nogle års mellemrum. Den forrige rapport er fra 2015.

Over 1.400 virksomheder fra 102 lande givet deres bud på de kommende års tendenser – heriblandt 68 virksomheder i Danmark.

Rapporten kan læses i sin helhed her.

Læs også
Med kun 10 ansatte var det en udfordring at finde tid til at komme i gang med certificeringsarbejdet. Men med støtte og hjælp fra GRAKOM og SMV:Grøn har Synthogra nu fået både FSSC 22000 og ISCC+ i hus – en investering, der styrker deres markedsposition og sikrer kunderne kvalitet.
Europa-Parlamentet og Ministerrådet har nu vedtaget aftalen, der markant udvider producentansvaret for tekstiler i hele EU. Målet er klart: En betydelig reduktion af tekstilaffald inden 2030. Som GRAKOM allerede varslede i februar, betyder aftalen bindende nationale mål og nye forpligtelser for producenter og brands.