Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Sådan er reglerne nu for løsthængende reflekser

Sådan er reglerne nu for løsthængende reflekser
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Torsdag 23. november 2023
I august i år blev det påbudt at overholde de regler, der blev indført for flere år siden.

Indtil august i år har det været lovligt at markedsføre reflekser, der ikke levede op til den nuværende standard: DS/ EN17353:2020.

Men i august stoppede overgangsordningen, og den nye standard: DS/EN17353:2020 erstatter standarderne DS/EN 13356:2001 og DS/EN 1150:1999. Det er derfor ikke længere lovligt at markedsføre reflekser, der ikke opfylder den nye standard.

De nye regler, som nu gælder for løsthængende reflekser (Type B1), er følgende:

  • Refleksen skal kunne tages af.
  • Der skal være reflekterende materiale på begge sider af refleksen.
  • Det reflekterende materiale skal være minimum 15 cm2 på hver side.
  • Det reflekterende materiale må maksimalt være 50 cm2 på hver side.
  • Det skal specificeres i brugeranvisningen, at man for at opnå 360 graders synlighed (synlighed fra alle sider), skal bære mindst to reflekser, en på henh. venstre og højre side af overkroppen.
  • Refleksen skal være flad, og dens maksimale tykkelse må være 10 mm.
  • Vedhæftningsmidlet (snor, bånd, reb, spiral osv.) skal have en minimumslængde på 10 cm mellem vedhæftningspunkterne på beklædningen og på refleksen for at muliggøre refleksens frie bevægelse omkring dens lodrette akse og tillade en penduleffekt.

De overordnede regler for reflekser mv. er fastsat i forordning (EU) 2016/425 af 9. marts 2016 om personlige værnemidler.

Forordningen er implementeret i Danmark i BEK nr 210 af 14/03/2018: 

Bekendtgørelse om indretning m.v. af personlige værnemidler (retsinformation.dk)

 

Sikkerhedsstyrelsen har ansvaret for markedsovervågning af personlige værnemidler. Hvis man vil anmelde et farligt eller mangelfuldt produkt, kan det ske via https://produkter.dk/

Læs også
I alt får 1000 kinesiske virksomheder en advarsel fra Miljøstyrelsen, fordi de "formentlig" ikke lever op til producentansvarloven. Advarslerne er første skridt i en håndhævelsesproces, som kan ende ud i påbud, bøder eller politianmeldelser.
Promotionbranchen oplever økonomisk fremgang, og medlemmer af Dansk Promotion præsterer bedre end gennemsnittet. Der har dog været mere optimisme for 2024 i starten af året end i efteråret.