Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Regeringens nye klimastrategi: Vælg miljømærkede produkter

Regeringens nye klimastrategi: Vælg miljømærkede produkter Målet er, at alle indkøb skal være miljømærkede i 2030, og man starter bl.a. med indkøb af papir og tryksager. Det stod klart, da regeringens nye klimastrategi blev fremlagt i går.
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Fredag 30. oktober 2020
Målet er, at alle indkøb skal være miljømærkede i 2030, og man starter bl.a. med indkøb af papir og tryksager. Det stod klart, da regeringens nye klimastrategi blev fremlagt i går.

Den grafiske branche er klar til at leve op til strategien, siger GRAKOMs miljø- og klimachef Carsten Bøg.

I går fremlagde regeringen en strategi for grønne offentlige indkøb med henblik på at blive endnu bedre til at have klima, miljø og bæredygtighed for øje, når vi køber ind.

Finansminister Nicolai Wammen siger i en pressemeddelelse, at man med strategien sender et klart signal om, at klima- og miljøvenlige produkter og ydelser er fremtiden. Samtidig stiller man en række krav til de offentlige indkøb.

GRAKOM hilser regeringens nye grønne strategi for offentlige indkøb velkommen, siger GRAKOMs miljø- og klimachef Carsten Bøg:

”Intentionerne fra den offentlige side har i mange år været gode, når det kom til ønsket om at øge de grønne indkøb, og selv om en del kommuner og andre offentlige institutioner faktisk har taget en række initiativer på området, så har det ikke rigtigt slået igennem.”

Carsten Bøg fortsætter:

”Hvis Danmark rent faktisk kan lykkes med den nye offentlige grønne indkøbsstrategi, så kommer det til at betyde rigtig meget for først og fremmest miljø og klima og for danske grafiske virksomheder.”

Det offentlige er formentlig samlet set den største bruger af kommunikation og tryksager i Danmark. Og den nye strategi kan vise vejen for alle andre, der ønsker at sætte handling bag deres grønne ambitioner når de handler grafiske produkter, mener Carsten Bøg.

Papir og tryksager er med fra starten – i 2030 skal alle offentlige indkøb være miljømærkede
Med strategien følger, at de grønne valg gøres obligatorisk. Det betyder at der skal vælges et ”miljømærket produkt eller et produkt, der lever op til tilsvarende krav, når der købes ind i staten, hvis der er tilstrækkelig konkurrence og ingen betydelig prisforskel. Kravet gælder til at begynde med rengøringsmidler, papir, tryksager og sæbe- og hygiejneprodukter”. Målet er at alle offentlige indkøb i 2030 skal være miljømærkede.

”Vi kommer vi til at indfri den nye strategis potentialer fra dansk grafisk side, for vi har i flere årtier arbejdet på at flytte fokus fra kun at handle om den rå indkøbspris til også at fokusere på de omkostninger, der er forbundet med at optimere miljø og klima i hele produktets livsforløb.”

Regeringen vil udvikle beregningsmodel for klimaaftryk på enkeltindkøb
Med udvikling af en beregningsmodel, vil regeringen opnå mere og bedre viden om klimaaftrykket af de enkelte indkøb, og man sigter mod allerede i slutningen af 2021 at kunne opstille mål for reduktion af klimapåvirkningen.

”Det er et ret fantastisk udspil, både for klima og miljø , og også set fra den grafiske branches side. Vi er superklar, og vi kan levere på både klima og miljø, som er solidt dokumenteret,” siger Carsten Bøg og fortsætter:

”Vi er formentlig den eneste branche, der kan levere både de officielle miljømærker og en klimaberegningsmodel, nemlig climatecalc.eu. Den favner på et veldokumenteret niveau hele produktets livsforløb og er tillige internationalt funderet i et sådant omfang, at det til fulde må indfri kravet til det forhold, der i strategien kaldes tilstrækkelig konkurrence blandt leverandørerne af fx tryksager.”

Læs om strategien her. Kontakt GRAKOMs miljø- og klimachef, Carsten Bøg, tlf.: 20 12 34 13, hvis du vil høre nærmere om, hvad GRAKOM kan hjælpe med. 

Læs også
Hele 83 pct. i Bureaubiz' bureaulederundersøgelse anser AI som det vigtigste forretningsområde i de næste seks måneder. Bureaubranchen er nået til fase 3, siger Henrik Jensen, der har forskningen i ryggen.
EU’s Ministerråd har netop vedtaget PPWR-forordningen, som stiller ambitiøse krav om minimumsmål for, hvor meget emballage, der skal være af genanvendeligt materiale, og hvor meget der skal kunne genbruges. Der er også krav til at minimere og undgå unødvendigt emballage.