Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Regeringen vil sikre virksomheder mod ulige konkurrence fra det offentlige

Christian Bendix
Redaktør Christian Bendix
Onsdag 11. april 2018
Virksomheder risikerer ulige konkurrence fra offentlige myndigheder. Det vil regeringen nu ændre på med en bred politisk delaftale, og brancheforeningen Grakom glæder sig over det politiske initiativ.

 

Virksomheder skal fremover sikres bedre mod unfair konkurrence fra det offentlige. Det sker med en ny bred, politisk delaftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

"Vi er meget tilfredse med regeringens udspil. Det er godt at se, at den tager fat på den her problemstilling," lyder meldingen fra Grakoms adm. direktør, Thomas Torp.


Mere lige konkurrence

Tiltagene er en del af regeringens udspil ’Fair og lige konkurrence’, som skal klargøre vilkårene for konkurrence mellem offentlige og private aktører. Staten, kommuner og regioner skal sætte deres priser for erhvervsvirksomhed, så de lever op til anbefalingerne fra den internationale organisation OECD. Det offentlige skal fx medregne lån og profit på samme måde som en privat virksomhed.

"Vi har flere gange oplevet, at det offentlige bedriver grafisk virksomhed på skatteydernes regning og dermed konkurrerer direkte med sine egne borgere, og det er ikke gangbart. Derfor hilser vi den nye aftale velkommen," siger Grakoms adm. direktør, Thomas Torp.

Som en del af aftalen skal kommuner og regioner fremover fortælle virksomheder, der har tilbudt at løse en offentlig opgave, om grunden til, at kommunen eller regionen efter et såkaldt kontrolbud vælger selv at løse opgaven. Ved et kontrolbud har kommunen eller regionen undersøgt, hvad det vil koste selv at løse en udbudt opgave. Samtidig skal kommunalbestyrelser og regionsråd fremover hvert andet år forelægges en opfølgning på de opgaver, som de efter et udbud har valgt at løse selv.

Aftalen vil være med til at modvirke, at offentlige myndigheder fastsætter priser under markedsprisen til skade for private virksomheder, mener regeringen.

"Vi er naturligvis spændte på, om den her aftale vil have den ønskede effekt, så vi vil følge det tæt sammen med vores medlemsvirksomheder, der har oplevet den her unfair konkurrence på egen krop," siger adm. direktør i Grakom, Thomas Torp.

 

Gavner virksomhederne

I en pressemeddelelse siger erhvervsminister Brian Mikkelsen: "Vi tager nu bl.a. et første vigtigt skridt mod etableringen af en ny uafhængig klagemyndighed, hvor virksomhederne kan klage, hvis de oplever unfair konkurrence fra det offentlige."

Til efteråret vil regeringen bygge videre på udspillet og klarlægge klagemyndighedens kompetencer. Desuden skal grænserne for, hvilke erhvervsaktiviteter offentlige myndigheder må og ikke må udføre, defineres bedre.

Regeringen vil derfor nedsætte en arbejdsgruppe, som skal bestå af KL, Danske Regioner, Dansk Industri og Dansk Erhverv, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Den skal komme med konkrete forslag, der begrænser adgangen til statslig, regional og kommunal erhvervsaktivitet. Kredsen bag den politiske aftale mødes igen for at drøfte arbejdsgruppens forslag, når de er færdige.

  

Fakta: Aftale om fair og lige konkurrence

Prissætning: De gældende regler for prissætning ændres, så offentlig prissætning sker på fair konkurrencevilkår og i overensstemmelse med OECD’s anbefalinger.


Arbejdsgruppen: Der nedsættes en arbejdsgruppe bestående af KL, Danske Regioner, Dansk Industri og Dansk Erhverv, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Erhvervsministeriet og Finansministeriet (formand). Den kan se på, hvilke erhvervsaktiviteter offentlige myndigheder skal kunne eller ikke skal kunne udføre.
Kontrolbud: Der skal gælde strammere regler, når en kommune eller en region vælger selv at løse en opgave efter et udbud.


Bedre klageadgang: Der oprettes efterfølgende en ny uafhængig klagemyndighed, som skal give virksomheder én klageindgang, hvis de oplever unfair konkurrence fra det offentlige. Myndigheden placeres i Nævnenes Hus i Viborg og styrkes med henblik på bl.a. at sikre en effektiv sagsbehandling. Planen er, at dens konkrete kompetencer fastlægges i efteråret 2018.

Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.