Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Reform af EU-varemærkesystemet

Mandag 27. juni 2016
Europa kort

Varemærkeforordningen fra EU trådte i kraft den 23. marts 2016.

EU-varemærket beskytter mod andres brug af navne, logoer, forretningskendetegn mv. inden for EU. Har din virksomhed et beskyttet EU-varemærke, bør du være opmærksom på følgende ændringer:

Ifølge tidligere regler var det muligt at opnå beskyttelse for samtlige varer og tjenesteydelser inden for én klasse, fx vareklasse 16, som bl.a. beskyttede varemærket i relation til tryksager, materialer til bog-binding, papir, pap, undervisningsmateriale samt plasticmateriale til emballagebrug.

EU-varemærker skal i fremtiden registreres for konkrete varer eller tjenesteydelser. I forbindelse med ansøgningen af et EU-varemærke skal man nu angive en konkret varefortegnelse. Varefortegnelsen skal bestå af en udførlig opremsning af de varer og tjenesteydelser, som registreringen skal beskytte.

Fremover vil EU-myndigheden fortolke varefortegnelsen snævert, hvorfor virksomhedens varemærke kun beskyttes i forhold til de varer eller tjenesteydelser, som specifikt er nævnt i ansøgningen.

EU-myndigheden giver indehavere af et EU-varemærke en frist på seks måneder fra ikrafttræden, altså frem til den 23. september 2016, til at ændre varefortegnelsen for allerede beskyttede varemær-ker.

Ifølge de hidtidige regler udgjorde gebyret 900 euro for registrering i op til 3 varemærkeklasser. Med de nye regler bliver registrering billigere. Grundgebyret udgør nu 50 euro for alle varefortegnelser inden for én klasse, gebyret hæves med 50 euro for registrering af varer og tjenesteydelser inden for klasse 2, hvorimod gebyret hæves til 150 euro pr. yderligere vareklasse.

EU-kontoret har desuden valgt at skifte navn fra Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (OHIM) til at hedde Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret (EUIPO).

Kontakt Grakoms juridiske afdeling for yderligere rådgivning om varemærker.

Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.