Problematiske præmisser i DTU-rapport om indkøbsposer
Flere har nok bemærket DTU-rapporten, der blev præsenteret i denne uge. På bestilling af Miljøstyrelsen, stærkt opfordret af Dansk Erhverv og Plastindustrien, har rapporten foretaget en sammenlignende livscyklusanalyse (LCA) af diverse indkøbsbæreposer.
Blandt andet konkluderer rapporten at en stofbærepose skal anvendes 7.100 gange, før den miljømæssigt kan konkurrere med plast. Der hersker almindelig, stor respekt om Danmarks Tekniske Universitets videnskabelige viden og tilgang til arbejdet med LCA.
Den opfattelse deler Grakom bestemt.
Datakvalitet, afgrænsninger og præmisser er dog ret afgørende, når en LCA skal gennemføres, fordi disse har stor betydning for de resultater, der fremkommer. Grakom er derfor i gang med at nærlæse rapporten med henblik på at vurdere, hvorvidt de konklusioner, der er fremkommet om bæreposer af bl.a. papir, er i overensstemmelse med nyeste og mest relevante data i forhold til det, papiret kan præstere teknisk, energi- og miljømæssigt.
Grakom kan dog allerede nu konstatere, at det langt overvejende enten er gennemsnitsdata eller gamle data, der ligger til grund for vurderingen af papirbæreposerne. Det er vi rigtig ærgerlige over, fordi vi gennem hele forløbet har tilbudt at bidrage til undersøgelsen med nyeste data.
Det ville vi kunne have gjort uden at DTU’s faglige integritet ville være krænket. DTU har dog valgt i stedet at anvende data fra ældre studier og fra internationale databaser indeholdende gennemsnitsdata.
Disse stemmer ofte ikke overens med de faktiske papirprodukter, det er muligt at anvende, hvis kunden og forbrugerne efterspørger miljø- og energiforhold.
Når man konkluderer på resultaterne af LCA skal man samtidig være opmærksom på, at man ved LCA foretager beregninger baseret på en teoretisk model af virkeligheden. Det er naturligvis helt afgørende for konklusionerne der drages, at den model der anvendes til beregningerne er repræsentativ for virkeligheden og den faktiske anvendelse og bortskaffelse af de vurderede produkter. Ikke desto mindre er det netop manglen på et virkelighedstro beregningsgrundlag, der har været problemet ved de tidligere LCA studier, der har været gennemført og hvor konklusionerne er blevet tolket som repræsentative for forholdene i Danmark på trods af at dette ikke har været tilfældet.
Grakoms miljøafdeling vender tilbage med en fyldigere reaktion på rapporten, når vi haft lejlighed til at granske den nøjere.
OPDATERET: Læs Grakoms reaktion på rapporten: "Bæreposerapport baseret på forkerte forudsætninger og data"