Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Papirmarkedet er ramt af den perfekte storm

Papirmarkedet er ramt af den perfekte storm Priserne på grafisk papir er steget markant over det seneste år. Det skyldes blandt andet højere energipriser, en strejke i Finland og en lavere produktionskapacitet efter corona.
Mads Lindegaard
Cheføkonom Mads Lindegaard
Torsdag 02. juni 2022
Priserne på grafisk papir er steget markant over det seneste år. Det skyldes blandt andet højere energipriser, en strejke i Finland og en lavere produktionskapacitet efter corona. Læs eller genlæs.

Papirpriserne er nærmest eksploderet det seneste år. Ifølge de seneste papirstatistikker er priserne på forskellige typer af grafisk papir steget med mellem 30 og 50 pct. Helt galt er det gået med priserne på magasin- og ugebladspapir, hvor priserne er steget op mod 90 pct.

Der er en papirkrise og det skyldes ikke kun en enkelt underliggende faktor, men i stedet et miks af forskellige både kort- og langsigtede tendenser, som til sammen næsten udgør en perfekt storm på papirmarkedet.

Digitaliseringen har sænket produktionen af grafisk papir
Digitaliseringen af samfundet har stået på gennem de seneste mange år, men dens konsekvenser har accelereret betydeligt de seneste omkring ti år. Gennem 2010’erne er oplagene på danske udgivelser faldet, nyhedsbreve har erstattet medlemsblade og der uddeles færre husstandsomdelte tilbudsaviser. Nyhedsmedierne er i højere grad blevet digitale og kommunikation mellem borgere og det offentlige foregår stort set kun digitalt i dag.

Digitaliseringen er ikke gået helt så hurtigt i resten af Europa, men også her gør alle de samme tendenser sig gældende. Mindre bliver trykt, mere bliver digitalt. Det har sat sit præg på efterspørgslen på grafisk papir, og dermed også produktionen.

Når der ses på den samlede mængde af papir og pap, der årligt blev produceret i Europa gennem 2010’erne, var den stort set uforandret. Dette dækker dog over et markant skifte i de producerede papirprodukter. I 2012 udgjorde grafisk papir og avispapir næsten 42 pct. af den samlede mængde papir og pap produceret i Europa. I 2019 lige inden corona-epidemien brød ud, var dette tal var faldet 29 pct. Efterspørgslen og produktionen af emballagepapir og -pap er steget gennem samme periode. 

En følge af den skiftede efterspørgsel er, at nogle papirfabrikker har omstillet deres produktion af grafisk papir til produktion af papir- og papemballage i 2010’erne.

Coronaen har medført lukkede papirfabrikker
Da corona-epidemien brød ud i Europa, faldt efterspørgslen på grafisk papir markant. Det gjorde priserne på papiret også, hvilket fik flere papirproducenter til at trække sig fra markedet for grafisk papir og dermed sænkede den samlede produktionskapacitet på grafisk papir. Siden udbruddet af corona startede, har blandt andet papirproducenterne SCA og Stora Enzo lukket fabrikker, som producerede grafisk papir.

Efterfølgende er efterspørgslen på tryksager, og dermed grafisk papir steget igen. Dog til et lavere niveau end før corona. Produktionskapaciteten er dog ikke fulgt helt med. Allerede efter sommerferien i 2021 begyndte udbuddet af papir at være lavt i forhold til efterspørgslen. Det medførte de første prisstigninger på papir.

På grund af den langsigtede udvikling i efterspørgslen på grafisk papir, er papirproducenterne tilbageholdende med at investere i at øge produktionskapaciteten igen, idet der er en forventning om, at efterspørgslen fortsat vil være faldende år efter år, og med en faldende efterspørgsel vil det ikke være rentabelt at starte ny produktion op.

Stigende energipriser hæver papirpriserne yderligere
Ved begyndelsen af 2021 var gaspriserne høje, og de allerede høje priser steg støt gennem foråret og sommeren. I efteråret steg priserne drastisk og har efterfølgende haft nogle enorme udsving. Med Ruslands invasion af Ukraine har gaspriserne taget endnu et nøk op. Gennemsnitsprisen på gas har i 1. kvartal af 2022 været omkring 650 pct. højere end i 2019. En ufattelig stor prisstigning.

Prisstigningen har stor betydning for papirindustrien, idet papirproduktion er en energikrævende proces. Ifølge CEPI - den europæiske paraplyorganisation for papirindustrien - udgør gas den næststørste andel af energiforbruget i produktion af papir med 28,3 pct. Størstedelen af energiforbruget kommer fra biomasse med 55,1 pct.

For flere papirfabrikker, der bruger gas i papirproduktionen, har de høje gaspriser medført perioder, hvor det ikke har været rentabelt at producere papir. Der er eksempler på papirproducenter, hvor det bedre har kunnet betale sig at stoppe produktion helt, fordi alene fabrikkernes energiomkostningerne oversteg prisen på det producerede papir. De høje energipriser har sænket udbuddet af papir yderligere. Priserne på strøm, olie og mange råvarer er også steget, hvilket også har medvirket til prisstigningerne.

Finsk strejke giver endnu højere priser på magasin- og ugebladspapir
Fra den 1. januar 2022 til den 22. april var der strejke hos den finske papirproducent UPM, som er storleverandør af papir til ugeblade og magasiner. Det vurderes, at UPM leverer omkring halvdelen af det papir, der under normale omstændigheder bruges til ugeblade og magasiner i Norden.

Den næsten fire måneder lange strejke har betydet, at priserne på papir, der bruges til magasiner og ugeblade, er steget endnu mere end på andre typer grafisk papir.

Papirkrisen løses ikke lige med det samme
De mange underliggende faktorer udgør noget nær en perfekt storm på papirmarkedet. Det er svært at forestille sig et scenarie i umiddelbar fremtid, hvor priserne på papir ikke fortsat vil være høje i en historisk sammenhæng.

Da strejken i Finland nu er blevet afblæst, vil det øge udbuddet af særligt magasin og ugebladspapir, og det kan få prisudviklingen på magasin- og ugebladspapir til at nærme sig den generelle prisudvikling på det øvrige grafiske papir. Men tidshorisonten er derimod anderledes lang for de øvrige faktorer.

Produktionskapaciteten på grafisk papir i Europa er fortsat betydeligt lavere end før corona-epidemien. Der er umiddelbart ingen udsigt til, at den vil stige igen på grund af forventningen om, at en større del af kommunikationen fortsat digitaliseres.

For de papirfabrikker, der bruger gas i deres produktion, vil det tage tid at omstille papirproduktionen til at være mindre afhængig af gas, og det kræver investeringer. Der er samtidig ikke udsigt til en normalisering af gaspriserne, som må formodes at være høje de kommende år - også selv om krigen i Ukraine afsluttes i den nærmeste fremtid. Forholdet mellem Rusland og Europa bliver formentlig ikke godt lige med det samme.

Hvad har GRAKOM og Intergraf gjort?
GRAKOM har udgivet artikler og pressemeddelelser for at oplyse markedet – heriblandt kunderne – om manglen på papir og de stigende priser.

GRAKOM har sammen med Intergraf (den europæiske brancheorganisation for grafiske virksomheder) opfordret EU til at stoppe med eksporten af papir fra EU.

GRAKOM har sammen med Intergraf opfordret EU til at droppe straftold på kinesisk papir, så europæiske virksomheder får bedre muligheder for at importere papir.

Intergraf har opfordret UPM til at få løse strejken.

figur-1.png (4)
figur-2.png (2)

Artiklen blev første gang bragt i GRAKOMs blad: Kommunikationsindustrien i maj 2022.

Læs også
Hele 83 pct. i Bureaubiz' bureaulederundersøgelse anser AI som det vigtigste forretningsområde i de næste seks måneder. Bureaubranchen er nået til fase 3, siger Henrik Jensen, der har forskningen i ryggen.
EU’s Ministerråd har netop vedtaget PPWR-forordningen, som stiller ambitiøse krav om minimumsmål for, hvor meget emballage, der skal være af genanvendeligt materiale, og hvor meget der skal kunne genbruges. Der er også krav til at minimere og undgå unødvendigt emballage.