Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Papirbrug: Myter giver problemer for klimaet

Papirbrug: Myter giver problemer for klimaet Selvom papir er et naturprodukt, tror mange forbrugere - og indkøbere - at man helst skal spare på papiret, eller slet ikke bruge det.
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Torsdag 31. oktober 2019
Selvom papir er et naturprodukt, tror mange forbrugere - og indkøbere - at man helst skal spare på papiret, eller slet ikke bruge det. Og hvis man bruger det, er bionedbrydelighed bedst. Intet kan være mere forkert.

Meningerne om papir er mange, men de fleste mener, at brug af (for meget) papir er et unødvendigt spild af ressourcer.

Der er også mange, der mener, at brug af papir skader skovene. Men de miljø- og klimamæssige konsekvenser af brug af papir, bygger på manglende viden.

Det siger miljøchef i GRAKOM, Carsten Bøg:

”En af de mest vedholdende myter, jeg hører er, at papir er selve årsagen til rydning af skovarealer. Og ja, det er rigtigt, at en del af verdens skovarealer er truede, bl.a. i Asien og Sydamerika. Men når det drejer sig om papir produceret af træ fra specielt Skandinavien, så forholder det sig faktisk helt modsat.”

Carsten Bøg forklarer, at i Europa bidrager det kommercielle skovbrug til, ikke alene at bevare skovarealer, men også til at bidrage til den betydelige vækst, Europas skovarealer har gennemgået de sidste mange år.

”Og samtidig med denne vækst, har der aldrig været så store arealer skov, der er bæredygtigheds-certificeret efter enten FSC eller PEFC,” siger Carsten Bøg.

Myten giver klimaproblemer

Selv om både FN og forskere igen og igen har påvist at udnyttelse og produktion af flere træbaserede produkter er en væsentlig del af løsningen på verdens CO2 problemer, så trives myten om danske og skandinaviske tryksager og papir desværre stadig, siger Carsten Bøg:

”En myte, som medvirker til at give os klimaproblemer, fordi vi måske undlader at efterspørge disse produkter, og dermed at vi som klode går glip af de fantastiske cirkulære økonomiske potentialer, papiret bidrager til. Både som indirekte ’CO2-æder’ gennem træernes opvækst og som CO2 fortrænger, når papiret genbruges og dermed bruges i stedet for andre fossile og ikke-fornyelige råvarer.”

Genanvendelse er langt mere miljøvenlig end bionedbrydning

En anden myte, der breder sig i disse år er, at det er bedst for miljøet, at tryksager er bionedbrydelige.

”Dette er af flere grunde ikke korrekt,” siger Carsten Bøg og fortsætter:

”Først og fremmest skal det slås fast, at alle tryksager kan bionedbrydes. Papir er bionedbrydeligt, og der er ikke tilsat tungmetaller eller andre farlige stoffer til tryksagerne. Særligt for Svanemærkede og Blomst-mærkede tryksager er man sikker på den højeste miljøstandard. Men en bionedbrydning eller kompostering af tryksager og emballage resulterer i et tab af ressourcer, hvor produkterne ellers kunne være genanvendt som råvarer. Og det betyder et øget forbrug af nye og andre produkter.”

Desuden kan bionedbrydning ved kompostering medføre, at træfibrene nedbrydes til drivhusgassen metan, der har en 28 gange stærkere påvirkning af drivhuseffekten end CO2, siger GRAKOMS miljøchef.

Genanvendelse først

Det mest effektive affaldshierarki for tryksager, er genbrug som klar førsteprioritet, dernæst forbrænding med energiudnyttelse som anden prioritet og som tredjeprioritet kommer, at produktet kan bionedbrydes, siger Carsten Bøg og fortsæter:

”Helt grundlæggende er det vigtigt at huske på, at alle tryksager kan genanvendes, og der er stor efterspørgsel på brugte tryksager som råvarer til blandt andet emballage og avispapir.”

Papir kan genbruges mindst 25 gange

Der opstår ikke farlige restprodukter fra oparbejdning af brugte tryksager til genanvendelse, selvom mange tror det.

”De rest- og slamprodukter, der er tilbage, når papirfibrene er renset til ny anvendelse, genanvendes i dag fuldt ud til erstatning for andre produkter,” siger Carsten Bøg.

Dertil kommer, at de seneste forskningsresultater gør op med myten om, at papirfibre kun kan anvendes 6-7 gange. Forsøg har vist, at dette tal kan være mindst 25 gange, hvilket markant gør klimagevinsten bedre ved at vælge papir- og karton.

Sådan finder du det miljøvenlige papir

Hvordan finder man som indkøber ud af, om det papir man køber, er miljøvenligt? Spørg f.eks. efter:

  • Træets oprindelse
  • Papirfabrikkens miljø- og klimapræstationer.

 Læs mere om FSC og PEFC

Se også mere her, når kunden spørger til genanvendelse

Læs også
Hele 83 pct. i Bureaubiz' bureaulederundersøgelse anser AI som det vigtigste forretningsområde i de næste seks måneder. Bureaubranchen er nået til fase 3, siger Henrik Jensen, der har forskningen i ryggen.
EU’s Ministerråd har netop vedtaget PPWR-forordningen, som stiller ambitiøse krav om minimumsmål for, hvor meget emballage, der skal være af genanvendeligt materiale, og hvor meget der skal kunne genbruges. Der er også krav til at minimere og undgå unødvendigt emballage.