Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Også i den grafiske branche er der en lang række risici

Også i den grafiske branche er der en lang række risici
Onsdag 15. januar 2025
Risikostyring skal udøves regelmæssigt, for virkeligheden er blevet meget mere dynamisk og uforudsigelig. Det mener professor Jan Stentoft.

”Den disciplin, der hedder risikostyring, skal man udøve regelmæssigt, fx en gang i kvartalet, for den virkelighed, man arbejder i, er blevet meget mere dynamisk og uforudsigelig,” siger professor Jan Stentoft. Han nævner geopolitiske og klimatiske ændringer, cyberangreb og nyt EU-cyberdirektiv samt lovgivning om ESG som nogle af de faktorer, virksomhederne skal forholde sig til.

Usikkerheden er blevet langt større, og den bliver ikke mindre fremover, viser en undersøgelse om risikostyring i produktionsvirksomheder (se her), som Jan Stentoft, der er professor på Institut for Erhverv og Bæredygtighed på Syddansk Universitet, har udført sammen med Simon Sølvsten, director of European Center for Risk & Resilience Studies.

Man skal samtidig huske på, at risikostyring ikke kun er i forhold til ens egen virksomhed, men at man også skal stille krav til sine leverandører, for man står jo ikke stærkere end sine leverandører, mener Jan Stentoft.

Hvor de største risici ligger, er forskelligt fra virksomhed til virksomhed. Samtidig afhænger det af den enkelte branche.

”Men i alle virksomheder, uanset størrelse og branche, vil der være en lang række risici. Man kan naturligvis ikke gøre noget ved dem alle. Nogle må man lære at leve med, men hvis man får kortlagt dem, ved man i det mindste, at de er der. Andre kan man gøre noget ved over tid. Det kan fx være, at man er afhængig af én leverandør eller af nogle bestemte materialer. Man kan så lægge om, så man kommer fri af sådan en risiko over tid. Risikostyring handler om at få kortlagt sin forsyningskæde, og det er en rigtig god øvelse,” siger Jan Stentoft.

Teknologi kan give et bedre beslutningsgrundlag

Der sker meget på teknologifronten i disse år, og hvis man bruger teknologien rigtigt, kan det da også give en et bedre beslutningsgrundlag for sin risikostyring, siger Jan Stentoft:

”Der findes forskellige typer software, hvor du kan arbejde med realtidsdata, og det giver jo et klarere billede af situationen end flade Excel-filer. Der findes også AI-baserede forecast-systemer, der rammer meget præcist ift., hvilke produkter man skal fokusere på. Teknologien kan klart hjælpe til at give et bedre overblik,” siger Jan Stentoft.

Transportrisici bliver ofte undervurderet

På spørgsmålet om, hvilke risici virksomhederne undervurderer, svarer Jan Stentoft.

”Problemer hos transportselskaber, der både betyder, at varerne får længere transporttid, og at de bliver dyrere, bliver nok ofte undervurderet. Som eksempel, at houthierne gør det vanskeligt, om ikke umuligt, at sejle gennem Suez-kanalen, og derfor skal alle varer transporteres syd om Afrika. Det kan man selvfølgelig som virksomhed ikke gøre noget ved. Man kan forsøge at finde alternativer, og ellers må man leve med det og så finde måder at hjælpe kunderne med de problemer, det medfører.”

Risikostyring skal tages langt mere alvorligt

Mange danske virksomheder skal tage risikostyring langt mere alvorligt, end de gør i dag, lyder det fra Jan Stentoft:

”Mange virksomheder tror, de gør det godt nok. De lever i lykkelig uvidenhed om de risici, de kan støde på. Men i de virksomheder, hvor jeg har været med til at afdække risici i forsyningskæden, er der gået en prås op for ledelsen.”

Artiklen blev første gang bragt i GRAKOMs medlemsblad Kommunikationsindustrien 4/2024.

Læs også
Formålet med risikostyring er at optimere omkostninger, profit og lagerbeholdninger, hvis der indtræffer begivenheder, som påvirker forsyningskædens effektivitet og stabilitet.
KLM har i en radioreklame brugt ordet bæredygtig. Ifølge Forbrugerombudsmanden gav det forbrugerne indtryk af, at der var større klima- og miljømæssige fordele, end der i realiteten var.