Nyt værktøj giver overblik over genanvendelse og CO2-aftryk
For en række medlemmer har GRAKOM udviklet et helt nyt værktøj, der viser, hvordan man genanvender specielt sign-produkter.
Det nye værktøj giver et systematisk overblik over det potentiale for klima og miljø, der ligger i at kunne rådgive sine kunder i valg af både nye og eksisterende råvarer og materialer, også kaldet substrater.
Samtidig skaber værktøjet mulighed for at kunne miljøvurdere nye substrater.
"De digitale printteknologier har de senere år gjort det muligt at printe på en lang række nye printsubstrater, som eksempelvis PVC, plast og metalliserede laminater. Og i dag er der ikke den nødvendige miljømæssige viden til stede omkring håndteringen af printsubstrater, hverken i produktionskæden, blandt kunderne eller hos indsamlingsvirksomhederne, omkring valg og regulering heraf," siger GRAKOMs miljøkonsulent, Jonas Vinther Pedersen.
En konsekvens af den manglende viden omkring håndteringen af materialer er, at man ofte ender med at bortskaffe dem til forbrænding og deponi.
Miljømæssig betydning for sig-produkter og emballage
Det er ikke blot velkendte materialers genanvendelsesmuligheder, som GRAKOM ønsker at sætte fokus på. Også anvendelsen af alternative materialer, der ud fra en helhedsvurdering kan være mere miljøvenlige, hjælper værktøjet med skabe overblik over.
"Det mener vi, kan få en væsentlig miljømæssig betydning for fremtidens produktion af ikke kun sign-produkter, men også emballage," fortæller Jonas Vinther Pedersen.
Han fortsætter: "Fx bruges PVC i dag i en meget udbredt grad, og naturligvis fordi det har en række gode kvalitetsmæssige egenskaber. Men på miljøsiden har det desværre også en række uheldige egenskaber, og der er generelt ikke en udbredt viden om muligheder for anvendelse af alternative materialer. De positive konsekvenser ved, at den enkelte virksomhed optimerer materialer i forhold til miljøvenlighed, vil være en styrket konkurrenceposition, netop fordi markedet
i højere grad efterspørger miljø og klima som en del af de samlede produktkvaliteter," siger Jonas Vinther Pedersen og tilføjer:
"En anden af de helt store fordele er, hvis værktøjerne finder en stor udbredelse, for så vil vi faktisk også kunne se og dokumentere en positiv effekt for hele samfundet, netop fordi dialogen mellem virksomhed og kunde kan føre til valg af printsubstrater, der i langt større omfang kan indgå i den cirkulære økonomi,
end vi ser i dag.
På tirsdag den 9. november kl. 15-17 vil GRAKOMs miljøkonsulent Jonas Vinther Pedersen præsentere et miljø- og dialogværktøj der kan forbedre rådgivningen med kunden om miljø og klima. Se mere her.
Artiklen har tidligere været bragt i GRAKOMs magasin.