Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Nyt bogprojekt skaber opmærksomhed på fem grafiske håndværk

Nyt bogprojekt skaber opmærksomhed på fem grafiske håndværk
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Onsdag 08. november 2023
Projektet er skabt som et zine, og udkommer kun i 100 nummerede eksemplarer. Grafisk designer Karina Elsig vil med sit projekt gøre det tydeligt, hvad grafisk håndværk kan og gør.

I TRYKT SELSKAB er navnet på et nyt bogprojekt, skabt af grafisk designer, Karina Elsig, som indeholder fem kapitler med hver sin type håndværk: Papirkunst, risoprint, bogtryk, serigrafi og bogbinding.

Projektet er skabt som et zine, som er forkortelsen for ’magazine’ eller ’fanzine’, og som er en ikke-kommerciel, selvudgivet publikation, der typisk er trykt i et lille oplag til et dedikeret nichepublikum. I dette tilfælde visuelt interesserede med hang til design, håndværk og taktilitet, fortæller Karina Elsig.

Hun, der er uddannet mediegrafiker, vil med sit projekt, som kun er udgivet i 100 eksemplarer, hylde det grafiske håndværk.

”At lave det her projekt, er på en måde en rejse tilbage til det håndlavede, det autentiske, som er forankret i håndværket. Du kan i I TRYKT SELSKAB mærke den tråd, bogbinderen har syet med, det håndlavede papir og føle bogstaverne i introen, der er sat med bly,” siger hun og fortsætter:

”Nu om dage er der meget fokus på hurtige, digitale, færdiglavede produkter. Jeg ønskede at sætte fokus på processen og på håndværket.”

Karina Elsigs projekt har fået støtte af Statens Kunstfond, og pengene er gået til de fem kunstnere og håndværkere, der er med i I TRYKT SELSKAB – både med deres håndværk og med deres historier.

”Jeg har med projektet villet gøre det tydeligt, hvad grafisk håndværk kan og gør. Håndværkerne bruger deres færdigheder og deres tid, og det har en værdi. Mit projekt viser, at bogtryk, serigrafi, bogbinding, papirproduktion og risoprint kan noget. Jeg har taget nogle af de ældre håndværk og sat det i en nutidig kontekst,” siger Karina Elsig.

Hvor fik du Inspirationen fra til I TRYKT SELSKAB?

”Jeg begyndte at dykke ned i Risoprint, som er en japansk trykmetode, og så tænkte jeg, hvorfor der mon ikke er flere, der trykker på den måde. For jeg synes, at det er overdrevet cool, det er ikke dyrt, og så er det ovenikøbet mere miljøvenligt end mange andre trykmetoder.”

Karina Elsig (1)

Karina Elsig

I Trykt Selskab Serigrafi

Hvem skal købe bogen?

”Bogen henvender sig til folk i den visuelle branche, eller som arbejder med et af de håndværk, der er beskrevet i zinet. Og så håber jeg, at man med ro og fordybelse går på opdagelse i håndværket, teknikkerne og historierne på hvert opslag, og at man på egen krop mærker den tid, der er brugt, og at håndværkernes fordybelse og omhu skinner igennem.”

Karina Elsig har lavet en blog, hvor man kan følge med i tilblivelsen af I TRYKT SELSKAB. Den findes her:

Følg processen her
Læs mere om - og køb - zinet her.

Læs også
'De grafiske fags historie' handler om udviklingen i den grafiske branche helt tilbage fra 1870.
En ny bogserie på syv bind fortæller om bogbindere i Danmark helt tilbage fra 1500-tallet og frem til i dag. Der bliver kun trykt det nødvendige antal eksemplarer, så hvis du overvejer at købe serien, skal du tilkendegive din interesse til forfatteren.