Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Nye EU-regler om virksomheders bæredygtighedsrapportering skal blive en reel konkurrencefordel

Nye EU-regler om virksomheders bæredygtighedsrapportering skal blive en reel konkurrencefordel Foto: Colourbox
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Onsdag 15. maj 2024
Med den nye lov om bæredygtighedsrapportering vil man tydeligere kunne se, hvem der reelt er grønne, og hvem der bare bryster sig af det. Der følger dog også administrative byrder med rapporteringen, og her bør der følge vejledning og støtte til virksomhederne, siger GRAKOMs adm. direktør Carina Christensen.

Fremover bliver det lovpligtigt for de største danske virksomheder at oplyse om deres arbejde med bæredygtighed. Det er netop blevet vedtaget af Folketinget i en lov, som implementerer nye EU-regler på området.

Det gælder fx oplysninger om miljø- og klimaaftryk og arbejdsforholdene under deres underleverandører. Kravene bliver trinvis indfaset, så de mindste virksomheder får lidt længere tid til at forberede sig, mens de største virksomheder derimod bliver omfattet først og allerede skal rapportere for regnskabsåret 2024.

Der skal følge støtte med

Den nye bæredygtighedsrapportering underlægges en række krav:  Den skal placeres i virksomhedernes ledelsesberetning i årsrapporten. Den skal forsynes med en revisorerklæring med begrænset sikkerhed. Den skal indberettes til Erhvervsstyrelsen. Den skal indberettes digitalt, og den skal også offentliggøres digitalt.

Formålet med de nye regler er, at der skal være gennemsigtighed i den grønne omstilling og give konkurrencefordele for danske virksomheder i et mere bæredygtigt marked. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

”GRAKOMs medlemmer er heldigvis langt fremme på miljøområdet, så jeg er enig i, at det i hvert fald for vores medlemmer kan blive en konkurrencefordel, at der bliver strammet op. Det bliver nu tydeligt at se, hvem der reelt er grønne, og gennemsigtigheden vil forhåbentlig sikre en sund konkurrence”, siger GRAKOMs adm. direktør Carina Christensen og fortsætter:

”Vi må dog også – som mange andre – flage en bekymring for de administrative byrder, der følger med de nye regler. Der må og skal følge vejledning og støtte med til de virksomheder, der bliver omfattet nu og de små, der kommer senere. Der må også arbejdes hurtigt med digitale og automatiserede løsninger, der vil gøre rapporteringen mere effektiv, så det reelt bliver en konkurrencefordel for vores erhvervsliv”.

Selvom loven i første omgang primært berører store virksomheder, så kan alle virksomheder godt begynde at indstille sig på de nye krav.

”Det kommer også med tiden til at influere på de mindre virksomheder, fordi de store virksomheder vil stille kravene videre til deres underleverandører,” siger GRAKOMs direktør for ESG & bæredygtig udvikling Carsten Bøg.

For at hjælpe virksomhederne med den grønne omstilling har Erhvervsstyrelsen bl.a. lanceret en digital vejledningsindsats på virksomhedsguiden.dk, som især skal hjælpe SMV’er. Også GRAKOMs ESG-specialister står klar til at hjælpe.

”Det er vigtigt, at der er et bredt udvalg af udbydere af erklæringer om bæredygtighedsrapportering. Vi hilser det velkommen, at der arbejdes på etablering af en ordning, som gør det muligt for andre uafhængige udbydere at gribe opgaven her. I GRAKOM står vi klar til at tage fat her og nu”, siger Carsten Bøg.

Se kontaktinformationer på GRAKOMs ESG-specialister her.

Læs lovforslaget her.

Læs også
Mia Jensen, der er CEO hos influencerbureauet WeAreCube, er en blandt flere i influencerbranchen, der ønsker klarere og strammere lovgivning på området.  
Ecco Print har valgt at indtræde i GRAKOMs FSC®-gruppeordning for små virksomheder. Det er direktør Jan Viberg Elleriis sikker på, vil styrke både virksomheden, kunderne og leverandørerne.