Ny sygedagpengemodel træder i kraft
Reformen får bl.a. betydning for overenskomster med sygeløn længere end fem måneder.
Den 11. juni 2014 vedtog Folketinget en reform af sygedagpengeloven.
Formålet med reformen er bl.a. at sikre sygemeldte et forsørgelsesgrundlag under deres sygdomsforløb. Reformen har også til formål at sikre sygemeldte en tidligere indsats, der i højere grad støtter den enkelte syge i at vende hurtigst muligt tilbage til arbejdsmarkedet. Samtidig målrettes ressourcerne i kommunerne i forhold til de sygemeldte, der er i risiko for længerevarende sygemelding.
Reformen betyder, at sygemeldte, der har modtaget sygedagpenge i en periode på fem måneder, og som derefter ikke kan få forlænget perioden efter en af de gældende forlængelsesregler, overgår til et jobafklaringsforløb med en ydelse, der svarer til kontanthjælp. Det betyder, at der efter fem måneder vil skulle ske en revurdering af den sygemeldtes ret til sygedagpenge – frem for efter 12 måneder i dag.
Virksomheder, der har en sygemeldt i jobafklaringsforløb ansat, vil efter reformen modtage et tilskud svarende til ydelsen under et jobafklaringsforløb, så længe ansættelsesforholdet fortsætter, og personen er i forløbet.
Reformen indeholder følgende hovedelementer:
- Ændring af ydelsesperioden og fremrykning af revurderingstidspunkt til når der er modtaget sygedagpenge i 22 uger
- Jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse til sygemeldte, der ikke kan få forlænget perioden med sygedagpenge
- Tidlig indsats og mulighed for at sygemeldte og arbejdsgivere kan anmode om et fast track-forløb, hvor opfølgningen iværksættes ekstraordinært tidligt
- Ny visitationsmodel med tre kategorier på grundlag af den konkrete udsigt til raskmelding og til at vende tilbage i arbejde
- Indsats med udgangspunkt i den sygemeldtes behov for støtte til at vende tilbage til arbejdsmarkedet
- Ret til at sige nej til lægebehandling uden ydelsesmæssige konsekvenser (forsøgsordning)
- Digitalisering af sygedagpengelovens beskæftigelseskrav og beregningsregler for lønmodtagere
Betydning for GA's overenskomster
Reformen får betydning for overenskomster med sygeløn længere end fem måneder. Efter fem måneder vil den sygemeldte som beskrevet kunne overgå til en ny ydelse, der ikke er sygedagpenge.
Den grafiske overenskomst yder sygeløn i op til 52 uger under forudsætning af, at virksomheden modtager refusion af sygedagpenge. Hvis den sygemeldte efter fem måneder overgår til jobafklaringsforløbet med tilhørende ydelse, har den sygemeldte efter GA’s opfattelse ikke krav på sygeløn efter den grafiske overenskomst, da det er en betingelse for sygeløn, at virksomheden modtager refusion af sygedagpenge.
For medarbejdere på digitalprint- og serigrafoverenskomsten er sygelønsperioden kortere end fem måneder, og den nye sygedagemodel vil derfor ikke have nogen direkte betydning for sygelønnen herom.
For virksomhederne bliver det dyrere at beskæftige langtidssyge funktionærer, der overgår til jobafklaringsforløbet, da virksomheden modtager et lavere refusionsbeløb end sygedagpenge, og lønnen under sygdom til funktionærer ikke er betinget af refusion af sygedagpenge.
Kilde: Lov nr. 194 af 11. juni 2014 om ændring af lov om sygedagpenge, lov om aktiv beskæftigelsesindsats, lov om ansvaret for styringen af den aktive beskæftigelsesindsats, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og forskellige andre love.
