Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Ny rapport om udviklingen af Svanemærket

Ny rapport om udviklingen af Svanemærket GRAKOM og trykkeribranchen optræder i en af fire cases, der er udgivet i forbindelse med den nye rapport, som Miljømærkning Danmark står bag.
Pia Osbæck
Redaktør Pia Osbæck
Tirsdag 03. januar 2023
GRAKOM og trykkeribranchen optræder i en af fire cases, der er udgivet i forbindelse med den nye rapport, som Miljømærkning Danmark står bag. Svanemærket er blevet et målrettet styringsværktøj i trykkeribranchen, siger GRAKOMs direktør for ESG & bæredygtig udvikling, Carsten Bøg.

60 danske trykkerier har licens til Svanemærket. Det er et af flere eksempler på, at Svanemærket ikke bare flytter produkter i en miljøvenlig retning, men også hele brancher.

Det fortæller Miljømærkning Danmark i fire cases, hvoraf den ene er fra trykkeribranchen. I casen fortæller direktør for ESG & bæredygtig udvikling i GRAKOM, Carsten Bøg, at man i trykkeribranchen længe havde arbejdet med miljøledelsessystemer, før Svanemærket kom til Danmark i 1998, men at man med Svanemærket fik sat fart på udviklingen.

”Vi oplever, at stort set alle vores medlemmer har miljø på dagsordenen. Og for mange er Svanemærket blevet et målrettet styringsværktøj, som er tilpasset branchen og gavner miljøet,” siger Carsten Bøg til Miljømærkning Danmark.

De fire cases, som udover trykkeribranchen, handler om batteriproducenten Energizer; Frøslev, der producerer holdbart træ samt Morsø Jernstøberi, understøtter ifølge Miljømærkning Danmark en ny rapport, der belyser Svanemærkets udvikling, og hvordan miljømærket fungerer side om side med lovgivning og obligatoriske mærker som energimærket eller CE-mærket. 

Rapporten peger desuden på vigtigheden af at lovgiverne husker samspillet mellem lovgivning og miljømærker.

”Vi ser i høj grad, at lovgivningen kan sikre et vist niveau af miljømæssig bæredygtighed for alle produkter på markedet, mens miljømærker som Svanemærket kan hjælpe forbrugere og indkøbere til at vælge blandt de allerbedste på markedet. Det er jo det perfekte match på den måde, at Svanemærket kan fungere som katalysator for grønnere løsninger, når virksomhederne oplever, at forbrugere og indkøbere vælger deres produkter aktivt til, samtidig med at lovgivningen kan sørge for, at også de dårligste produkter på markedet bliver flyttet i den rigtige retning,” siger direktør for Miljømærkning Danmark, Martin Fabiansen.

Tæt samarbejde mellem GRAKOM og Miljømærkning Danmark
Hos GRAKOM har man et tæt samarbejde med Miljømærkning Danmark, og det gavner klart GRAKOMs medlemmer, siger Carsten Bøg:

”For os er det et privilegie at være så tæt på beslutningerne og være med til at præge udviklingen. Det sikrer, at vi kan rådgive vores medlemmer og sætte os i stand til at bruge hinandens indsigter og kompetencer til gavn for alle – ikke mindst miljøet.”

Rapporten, der er udarbejdet af Viegand Maagøe, kan læses her og her er et link til casen om trykkerier

Læs også
Det blev et ja ved afstemningen om Forligsmandens mæglingsforslag, og dermed er de nye overenskomster gældende. 
Det er en ny rolle, men én han går til med både ydmyghed og ambitioner. Adm. direktør i Jydsk Emblem Fabrik, René Milholt, er netop valgt ind i GRAKOM og GRAKOM Arbejdsgiveres bestyrelse. Her ser han frem til at give promotionbranchen en stemme i drøftelserne om kommunikationsindustriens vilkår og fremtid.