Log ind Nulstil adgangskode

Annuller
Annuller

Ny på posten til at håndhæve markedsføringsloven

Ny på posten til at håndhæve markedsføringsloven Torben Jensen. Foto: Steen Brogaard
Torsdag 02. november 2023
Fra 1. januar 2024 bliver Torben Jensen ny forbrugerombudsmand. Han efterfølger Christina Toftegaard Nielsen, der stoppede i oktober efter ni år på posten. Torben Jensen kommer fra et job som vicedirektør i Folketingets Administration.

Erhvervsministeren har udpeget den nye forbrugerombudsmand. Det bliver Torben Jensen.

Torben Jensen er cand.jur. og kommer senest fra et job som vicedirektør i Folketingets Administration. Tidligere har han været generalsekretær i Det Danske Advokatsamfund og kontorchef i Justitsministeriet i en årrække. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

”Forbrugerombudsmanden er forbrugernes vagthund. Derfor er jeg glad for, at Torben Jensen har sagt ja til at tiltræde stillingen som forbrugerombudsmand. Med hans solide juridiske baggrund og mangeårige ledererfaring er jeg overbevist om, at han er den rette til at videreføre og udvikle forbrugerombudsmandens vigtige arbejde,” siger erhvervsminister Morten Bødskov i pressemeddelelsen.

Fra hovedpersonen selv, lyder det:

”Forbrugerombudsmanden spiller en helt afgørende rolle i retssamfundet, og jeg er derfor stolt og glad over, at erhvervsministeren har valgt mig til at videreføre det uhyre vigtige arbejde med at håndhæve markedsføringsloven mv. De tidligere forbrugerombudsmænd har sat markante og synlige aftryk på forbrugerbeskyttelsen i Danmark, og jeg er derfor meget bevidst om, at det er en stor opgave, der skal løftes. Og det glæder jeg mig til at kaste over,” siger Torben Jensen.

Torben Jensen erstatter Christina Toftegaard Nielsen, der efter ni år på posten, stoppede sidst i oktober. Hun har indført kraftige skærpelser på de sanktioner, man får som virksomhed, hvis man overtræder markedsføringsloven. Bl.a. den nye bødemodel, som gør det muligt at give omsætningsafhængige bøder til virksomheder, der foretager vildledende markedsføring samt indførelse af op til fire måneders fængselsstraf for vildledning under skærpende omstændigheder.

Forbrugerombudsmanden er en uafhængig myndighed, der fører tilsyn med, at virksomheder overholder markedsføringsloven og anden forbrugerbeskyttende lovgivning. Man kan maksimalt sidde som Forbrugerombudsmand i ni år. Forbrugerombudsmanden bliver sekretariatsbetjent af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Torben Jensen, der er den sjette i rækken af forbrugerombudsmænd, siden Forbrugerinstitutionen blev oprettet i 1975, tiltræder den 1. januar 2024.

Læs også
Forbrugerombudsmanden har holdt 40 oplæg i år for at fortælle om de regler, der gælder for markedsføring. Lige nu behandler hendes kontor 40 sager, og virksomheder og bureauer kan forvente flere politianmeldelser, lyder det.
Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen stopper sidst i oktober. Her gør hun status over næsten ni år, herunder to store ændringer på markedsføringsområdet. Hun mener, at virksomhedsledere bør lytte mere til egen compliance-afdeling end til reklamebureauerne. Hendes største bekymring for fremtiden er, at virksomheder glemmer lovgivningen, når de udvikler ny teknologi.