Ny lov om forretningshemmeligheder

Loven om forretningshemmeligheder indeholder indledningsvis en definition af begrebet ”forretningshemmelighed”.
Efter loven er det bl.a. et krav, at en oplysning – for at være en forretningshemmelighed – ikke er almindelig kendt eller umiddelbart tilgængelig, og at den under de givne omstændigheder er blevet underkastet rimelige foranstaltninger til hemmeligholdelse.
Reguleringen af forretningshemmeligheder findes i dag i flere forskellige love. Den nye lov samler reguleringen af forretningshemmeligheder i én lov.
Inden for det ansættelsesretlige område er de væsentligste forhold, virksomheden skal være opmærksom på følgende:
- Hidtil har markedsføringslovens § 23 indeholdt et forbud mod ansattes uberettigede brug og videregivelse af erhvervshemmeligheder. Markedsføringslovens § 23 ophæves ved indførelsen af den nye lov.
- Retstilstanden efter markedsføringslovens § 23 videreføres i al væsentlighed i den nye lov.
- Virksomheden er derfor beskyttet på stort set samme måde mod ansattes og tidligere ansattes uberettigede brug og videregivelse af virksomhedens forretningshemmeligheder.
- Efter markedsføringslovens § 23 gælder forbuddet mod at viderebringe eller benytte erhvervshemmeligheder i tre år efter fratrædelsen. Denne regel ophæves, idet forbuddet nu gælder tidsubegrænset.
- Hvis virksomheden bliver opmærksom på, at fx en tidligere ansat uberettiget bruger eller videregiver virksomhedens forretningshemmeligheder, skal der reageres hurtigt. Den nye lov indeholder en søgsmålsfrist på 6 måneder fra, at virksomheden bliver opmærksom på krænkelsen.
Det skal virksomheden gøre
Den nye lov om forretningshemmeligheder giver anledning til, at henvisninger til fx markedsføringslovens § 23 i ansættelsesretlige dokumenter som ansættelseskontrakter, opsigelser og bortvisningsskrivelser bør ændres til § 4 i lov om forretningshemmeligheder.
Det er ikke nødvendigt at ændre henvisningerne i ansættelseskontrakter, der er er indgået før den 9. juni 2018.
Kilde: Lov om forretningshemmeligheder af 10. april 2018 (lovforslag nr. L 125).
