Ny international postaftale mindsker kinesiske konkurrencefordele

Hidtil har kinesiske e-handelsvirksomheder betalt en markant lavere pris for at sende en pakke fra Kina til Danmark, end danske virksomheder har betalt for at sende en tilsvarende pakke inden for landets grænser.
Det har givet en markant konkurrencefordel for kinesiske e-handelsvirksomheder, men det er slut nu med en international postaftale, der træder i kraft den 1. juli 2020.
Aftalen i korte træk
En ny aftale fra Universal Postal Union, der er en organisation under FN, gør det muligt for PostNord at hæve afregningspriserne på udbringning af pakker og breve sendt fra udlandet.
PostNord kan øge prisen til 70 pct. af den danske pris for at sende pakker. Dog indfører Universal Postal Union en overgangsordning, hvor de årlige stigninger begrænses. Hvornår transitionen til de nye afregningspriser er afsluttet, afhænger af landenes konkrete prisniveau. Jo større prisforskel, jo længere transitionsperiode.
Den gradvise stigning i afregningspriserne mellem landene fra 2020-2025 betyder, at det vil blive dyrere at sende udenlandske pakker til Danmark. F.eks. har PostNord været forpligtet til at levere kinesiske forsendelser for bare 6,5 kroner, mens en tilsvarende dansk forsendelse har kostet mere end tre gange så meget, og det er den forskel som mindskes.
Bagatelgrænse for moms på pakker uden for EU afskaffes
E-handelsvirksomheder uden for EU har haft endnu en konkurrencefordel i, at Danmark har haft en nedre grænse på 80,- kr., hvor der ikke skal betales moms af varen, når den sendes til Danmark.
Ifølge regeringens lovkatalog vil regeringen i indeværende folketingsår fremsætte et lovforslag, som fra den 1. januar 2021 afskaffer denne bagatelgrænse, så der fremover skal betales moms på alle varer.
Aftalen giver mere lige konkurrencevilkår mellem danske og udenlandske e-handelsvirksomheder, og særligt i forhold til de kinesiske e-handelsvirksomheder, som hidtil har haft urimelige konkurrencefordele.
Ni ud af ti pakker ligger under bagatelgrænsen
Stikprøvekontroller foretaget i Københavns Lufthavns postterminal viser, at ni ud af ti kinesiske pakker, som sendes til Danmark, ligger under bagatelgrænsen. Stikprøvekontrollerne afslørede også, at mere end hver fjerde pakke sendt fra Kina til Danmark er fejlangivet i forhold til værdi eller andre oplysninger.
Den internationale postaftale og afskaffelsen af bagatelgrænsen vil styrke de danske e-handelsvirksomheder, hvilket blandt andet kan få betydning for virksomheder, der varetager lagerhoteller og pakning for de danske e-handelsvirksomheder.
Kina er ikke længere et u-land
Udviklingslande bliver ikke omfattet af aftalen, og vil fortsat kunne sende pakker til Danmark til lavere afregningspriser. Men i forbindelse med den nye aftale regnes Kina ikke længere for at være et udviklingsland, og kinesiske e-handelsvirksomheder vil derfor ikke længere have fordelen af markant lavere afregningspriser.
USA er ikke underlagt overgangsordningen og kan selv fastsætte priserne fra og med 1. juli 2020. Det kan dermed blive dyrere for e-handelsvirksomheder at sende pakker til USA.
